KULTURA

Predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" otvara reviju

Počinju 22. Tuzlanski pozorišni dani

E.Sk

10.2.2016

Predstavom „Ko se boji Virdžinije Vulf“, u režiji Jovice Pavića, a u kojoj igraju Nermin Omić, Meliha Fakić, Elvira Aljukić i Nedim Malkočević, u petak uvečer bit će otvoreni 22. Tuzlanski pozorišni dani. Ujedno svečano će biti otvorena adaptirana sala Narodnog pozorišta Tuzla, koja nije renovirana od 1953. godine.

-Interna premijera predstave upriličena je u BKC-u. Glumci su obavili odličan posao i vjerujem da ćemo svi uživati na premijeri – kaže Armin Ćatić, direktor NP Tuzla.

Meliha Fakić je osamdesetih godina prošlog vijeka diplomirala na predstavi „Ko se boji Virdžinije Vulf“, u klasi profesora Miralema Zupčevića. Tada je igrala mlađi ženski lik Hani, a u petak uvečer će igrati Martu, stariji ženski lik.

-Kada bi me pitali koje likove u karijeri želim igrati, uvijek sam odgovarala Koštanu ili Martu. Želja da igram Martu mi je ostvarena, ostaje još Koštana. Inače, tekst Edvarda Olbija ostavlja mogućnost svakom glumcu da pokaže svoj talenat, umijeće i iskustvo – kaže Meliha Fakić, prvakinja drame NP Tuzla.

Nakon premijere predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“, tuzlanska publika će u subotu imati priliku da pogleda predstavu Sarajevskog ratnog teatra „Prst“, potom „Mišolovku“ Hrvatskog kazališta Pečuh 15. februara, „Zla žena“ Narodnog pozorišta Sterija iz Vršca 16. februara., reprizu predstave „Ko se boji Virdžinije Vulf“ 17. februara. i na kraju „Gospođu ministarku“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica 18. februara.

Ćatić: Čist zrak je u pozorištu

Armin Ćatić, direktor NP Tuzla, osvnuo se na izjave, kako je naveo, kvaziintelektualaca koji su osudili renoviranje pozorišne sale.

-Pored adaptirane sale želio bih da se adaptira svijest i savjest ljudi. Decenijama smo čekali na renoviranje sale, a onda su se našli kvaziintelektualci koji govore o čistom zraku. Čistilište i čist zrak je u pozorištu – kaže Armin Ćatić.