BIH

Praćenjem komunikacija Radončića i Vidović, Tužilaštvo i Sud BiH počinili krivično djelo!

Advokat Kadrija Kolić traži očitovanje advokatskih komora i pojašnjava

Redakcija

10.2.2016

Advokat Kadrija Kolić poslao je čelnicima Advokatske komore FBiH i Regionalne advokatske komore reagiranje u vezi sa skandaloznim potezom Tužilaštva BiH, koje je advokaticu Vasviju Vidović, pozivanjem za svjedoka u montiranom predmetu pred Sudom BiH, onemogućilo da radi u timu odbrane lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

Istražni i sudski organi prekršili Ustav

Na taj način, kako je već upozorila Vidović, direktno je prekršen zakon, te se pokušava omesti Radončićeva odbrana! Dodatno, iz istog razloga Vidović ne može biti branilac  Bilseni Šahman.

Tražeći od značajnih institucija donošenje zaključka i javno reagiranje, Kolić je svoj stav poslao i svim medijima, a naslovio ga je kao "učestala pojava praćenja telefonskih komunikacija između advokata i njihovih klijenata i zadnji primjer takvog slučaja praćenja komunikacija advokata Vasvije Vidović od 9. 2. 2016.godine".

radoncic

Radončić: Neko pokušava omesti odbranu 

- Polazeći od člana 6. Evropske konvencije o osnovnim ljudskim pravima (dalje EKLJP), člana 2. Zakona o advokaturi FBiH i člana 50. i  82. stav 1. Zakona o krivičnom postupku BiH (dalje ZKPBiH ), uz znak podrške i jačanju neovisnosti advokature podnosim sljedeću inicijativu za reagiranje sa zahtjevom i stavom da:

1. Predsjednici, potpredsjednici i Upravni odbor označenih komora hitno donesu zaključak po zahtjevu advokata Vasvije Vidović, da je slušanje komunikacija između advokata i klijenta radnja krivičnog djela koje ima za posljedicu direktno kršenje Ustava i Zakona od strane u konkretnom slučaju Tužiteljstva BiH, Suda BiH i Agencije za provođenje posebnih istražnih radnji;

2. Da se traži krivična odgovornost postupajućeg tužitelja i odgovornih osoba u Sudu i policijskog agenciji koje su odobrile i pratile telefonsku komunikaciju advokata Vasvije Vidović i njenih klijenata;

3. Mojim ličnim i profesionalnim stavom da je u smislu člana 6. EKLJP, u vezi sa članom 2. i 6. Zakona o advokaturi FBiH , te člana 50. i 82. ZKP-a BiH svaka radnja snimanja i praćenja komunikacija advokata i klijenta radnja koja ima za posljedicu kršenje Ustava i Zakona BiH od nadležnih istražnih i sudskih organa, s čime se advokatura čini zavisnom i ometa u nesmetanom i neovisnom radu u pružanju stručne i profesionalne usluge svojim klijentima - naveo je advokat Kadrija Kolić.

vidovic

Vidović: Onemogućili joj rad

Nadalje, on je svoje obraćanje obrazložio na slijedeći način:

- Članom 6. EKLJP, garantuje se svakom građaninu pravo na efektivnu, stručnu i sadržajnu odbranu po advokatu koji je angažiran po solobodnom izboru, također i članom 6. EKLJP za advokate se nameće obaveza da su dužni u svom radu poduzimati sve razumne zakonite i stručne postupke i radnje kako bi zaštitili interese svojih kljijenata.

Imajući u vidu činjenicu da je advokat Vasvija Vidović ometana u svom radu nezakonitim radnjama Tužilaštva BiH, Suda BiH i istražnih organa,  iz razloga što im je bilo poznato da je branilac gospodina Fahrudina Radončića već duži period, o čemu je iste u svojim ranijim zahtjevima iskazujući punomoć o tome obavijestila, to osnovano zaključujemo da je od strane Tužilaštva BiH i Suda BiH došlo do grubog kršenja člana 6. EKLJP, na štetu advokat Vasvije Vidović i gospodina Radončića.

Stoga je frapirajuća činjenica da su i pored znanja činjenice takvog odnosa advokata kao branioca i klijenta - kao osumnjičenog, poduzeli radnju praćenja njihovih komunikacija.

Žele advokaturu učiniti zavisnom

Osnovano zaključujem da je na taj način (a imajući i u vidu istu praksu i u predmetu Miletić koji se vodi pred Sudom BiH ), postupanje Tužilaštva i Suda BiH radnja krivičnog djela u smislu člana 238. Krivičnog zakona BiH i poduzeta s namjerom da se advokatura učini zavisnom od samovoljnih radnji neodgovornih pojedinaca u sistemu izvršne i sudske vlasti.

kolic

Kolić: Pojasnio kršenje zakona  

To sve iz raloga što su odredbe člana 2. stav 1., člana 6. stav 1. Zakona o advakaturi FBiH, više nego jasne i po svojoj prirodi imperativne za sve nositelje javne vlasti u BiH kao i odredbe člana 50. i 82. ZKP-a BiH.

Iz izloženog:

-  označeni predsjednici, potpredsjednici i upravni odbori advokatskih komora dužni su odmah reagirati na ovakvu prijavu  i pojavu te tražiti krivičnu odgovornost odgovornih u slučaju advokata Vasvije Vidović, a lično, nužno i osnovano iznosim svoje protivljenje i prednji stav, u vezi sa praksom grubog miješanja u  neovisnost advokature - naveo je advokat Kolić.