GLOBUS

Sjeverna Koreja pogubila načelnika Generalštaba zbog korupcije

Čak 15 visokih zvaničnika pogubljeno od početka godine

Fena

10.2.2016

Sjevernokorejski vojni zapovjednik poogubljen je zbog korupcije i drugih krivičnih djela, javila je u srijedu južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na neimenovane izvore.

General Ri Yong Gil, načelnik Generalštaba, pogubljen je prošle sedmice dok je čelnik Kim Jong Un održavao zajednički sastanak s vladajućom Radničkom partijom i predstavnicima vojske, navodi Yonhap riječi jednog izvora.

Ri je imenovan na ovaj položaj 2013. godine i bio je u pratnji Kima u inspekcijama vojnih vježbi, kao i u posjetama ministarsrtvu odbrane do prošlog mjeseca, navodi se u agencijskoj vijesti.

On, međutim, nije prisustvovao sastancima prošle sedmice i proslavi lansiranja rakete u nedjelju, a zvanični mediji naveli su da je general Ri Myong Su prisustvovao umjesto njega.

Nestali general mogao je izazvati Kimovo nezadovoljstvo protiveći se nedavnim imenovanjima stranačkih čelnika na ključne položaje u vojsci, ili je mogao biti žrtva šire urote u krugovima vlasti, navodi Yonhap riječi izvora.

Prošle je godine tadašnji zapovjednik oružanih snaga Sjeverne Koreje Hyon Yong Chol poguibljen pred streljačkim vodom naoružanim protivavionskim topovioma 30. aprila, navodno što je zasopao tokom vojne vježbe i nije izvršio naređenja.

Sjeverna Koreja pogubila je još 15 visokih zvaničnika od početka godine, sudeći po južnokorejskim obavještajnim službama.

U 2013. godini Kim je pogubio svog ujaka Jang Song Thaeka, za koga se vjerovalo da je njegov bivši mentor, pod optužbom za izdaju, prenosi dpa.