BIH

Potpisan Opšti kolektivni ugovor Saveza sindikata i Udruge poslodavaca FBiH

Sastanak u Sarajevu

E. Ma.

10.2.2016

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca FBiH potpisali su danas Opći kolektivni ugovor za FBiH

Ovo je rezultat pregovora na Ekonomsko-socijalnom vijeća (ESV) za teritoriju Federacije BiH, a usaglasili su ga socijalni partneri, Savez samostalnih sindikata BiH i Udruženje poslodavaca Federacije BiH. Kazali su da je potpisan najznačajniji akt koji se tiče radnika u FBiH.

Pregovori su trajali četiri mjeseca, bilo je raznih nesuglasica, ali su socijalni partneri izrazili zadovoljstvo postignutim.

Do potpisivanja je došlo ubrzo nakon što je Udruženju poslodavaca BiH ponovo vraćena reprezentativnosti od strane Vlade FBiH. 

Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH dao je saglasnost za potpisivanje Općeg kolektivnog ugovora pod uslovima koji su ranije dogovoreni s Udruženjem poslodavaca.

Prema najnovijem dogovoru o spornim pitanjima, minuli rad u iznosu od 0,4 posto i dalje ostaje, s tim da će topli obrok umjesto predviđenih jedan posto sada iznositi od 0,8 do 1 posto prosječne plate u FBiH. Minimalna plaća koja je dogovorena je 406 KM.

Potpisivanje je pozdravila i Federalna vlada, a premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da je urađen veliki posao.