CRNA HRONIKA

Jednomjesečni pritvor za tri osumnjičenika iz Zenice zbog pranja novca

Uhapšeni 6. februara ove godine

Fena

10.2.2016

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Tomislava Gelića (24), Almira Gasala (20) i Harisa Šanjtu (38), svi iz Zenice, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela u sticaju s krivičnim djelima računalna prevara i pranje novca.

Postoji osnovana sumnja da su navedene osobe tokom januara i februara 2016. godine bili članovi udruženja formiranog kako bi učinili spomenuta krivična djela i sebi pribavili veću protivpravnu korist, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

Članovi udruženja su ušli u računarski sistem jedne firme iz Gračanice s kojeg se obavljaju i elektronske transakcije novca i koriste usluge elektronskog bankarstva, te su 5. februara neovlašteno pristupili aplikaciji te firme za elektronske transakcije novca u jednoj banci i s računa firme, u 26 transakcija, na svoje račune koje su prethodno otvorili u različitim bankama, prebacili iznos veći od 280.000 KM.

S računa u različitim bankama na koje su prebacili novac, 6. februara su preuzeli iznos od oko 224.000 KM, a iznos od oko 60.000 KM nisu uspjeli preuzeti jer su na zahtjev vlasnika firme banke blokirale preostala sredstva.

-Kada  je događaj prijavljen, tužioci ovog tužilaštva i policijski istražitelji iz Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona su obavili niz istražnih radnji i provjera kako bi se identificirale osumnjičene osobe i utvrdili načini izvršenja krivičnih djela - navode iz Tužilaštva TK.

Po nalogu ovog tužilaštva i na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog i Tuzlanskog kantona su od 6. februara 2016. godine izvršili pretrese objekata i automobila na većem broju lokacija u Zenici koje su koristili osumnjičeni i privremeno oduzeli određene predmete za koje se sumnja da su korišteni ili potiču iz izvršenja krivičnih djela.

Osumnjičeni su 6. februara lišeni slobode. Pripadnici MUP-a TK su izvršili kriminalističku obradu i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu navedene osobe predali u nadležnost Tužilaštva. Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene.

Izdate su i naredbe za potrebne istražne radnje koje su u toku, a kako bi se utvrdile sve okolnosti u vezi s ovim krivičnim djelima, saopćeno je.