VIJESTI

SKUPŠTINA KS Konaković: Nastavit ćemo raditi na akcionom planu

Završena sjednica u Sarajevu

Autor:E. D.

10.2.2016

14:30 Završena je sjednica Skupštine KS. Nakon sjednice premijer KS Elmedin Konaković rekao je novinarima da će Skupština u narednim mjesecima biti redovno izvještavana o tome šta iz akcionog plana nije urađeno i ko su eventualno odgovorne osobe za to.

- Naša želja je da što više prevencijom rješavamo ovakve probleme, a što manje represivnim mjerama koje iz toga proizilaze. Bitno je da nastavimo dijalog i rad na rješavanju ove pošasti - kazao je Konaković.

12:40 U toku je rasprava o prevenciji maloljetničkog prestupništva. Ministar unutrašnjih poslova KS Ismir Jusko obratio se zastupnicima.

 -  Odgovorno tvrdim da ćemo aktivno učestvovati u sprječavanju maloljetničkog prestupništva. U koga ćemo ulagati ako ne u našu djecu. Vidimo šta nam se dešava u zadnje vrijeme. Imajte uvjerenje da će MUP KS dati puni doprinos ovom programu – rekao je Jusko.

Predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić rekla je da je ovo ključni problem svih nas.

 - Živimo u ovom problemu. Mirno prolazimo i mirno živimo. Slažem se da je problem u porodici, problem je i u nama samima. Zaboravili smo da ubijamo čovjeka u sebi i instituciju porodice. O ovome moramo razgovarati mnogo češće i mnogo više. Trebamo se ozbiljno pozabaviti ovim problemom i da počnemo razgovarati čovjek sa čovjekom. Zaboravili smo šta je sloboda jer živimo u strahu. Mi u Skupštini moramo vrlo savjesno i odgovorno sudjelovati u rješavanju ovog problema. Ne znam da li možemo donijeti neki zaključak danas ali je lijepo što razgovaramo o ovome – rekla je Babić.

11:15 Nakon što je prekinuta 1. februara, danas je nastavljena 11. sjednica Skupštine KS. Zastupnici su usvojili izvještaje o poslovanju preduzeća "Rad" i "Sarajevogas" za 2013. i 2014. godinu te preduzeća "Tržnice i pijace" za 2014. godinu.

Usvojen je i Izvještaj Ministarstva saobraćaja KS o broju dopunskih taksi oznaka u Kantonu Sarajevo.

picture-022

Detalj s današnje sjednice

Pred zastupnicima će se u nastavku naći nekoliko Informacija i Izvještaja, od čega se izdvaja Informacija Tima za implementaciju Akcionog plana za prevenciju maloljetničkog prestupništva i rad sa maloljetnicima u sukobu sa zakonom 2014. - 2016., o učinjenim mjerama koje su predviđene ovim Planom.