BIZNIS

Fahrudin Subašić iz Njemačke donio iskustvo i tehnologiju

Porodična fabrika "Furnir-fix" u Doboj-Istoku

H. ČALIĆ

10.2.2016

Mala, poslije rata formirana općina Doboj-Istok može se pohvaliti privrednim razvojem. O tome svjedoče brojne uspješne kompanije, koje zapošljavaju više od 500 ljudi. Među njima je i porodična firma za proizvodnju spojenog furnira “Furnir-fix”, vlasnika Fahrudina Subašića iz Male Brijesnice.

Subašić je neko vrijeme radio u Njemačkoj, upravo u ovoj branši, a 1999. godine vratio se u rodni kraj. U manjoj dvorišnoj zgradi, zajedno sa suprugom Mirsadom i sinovima Mersadom i Midhatom, formirao je pogon za proizvodnju spojenog furnira. Subašić je firmu širio korak po korak, a proizvodnju je osavremenjavao uvozom skupocjenih strojeva iz Njemačke. Danas firma ima više od 1.000 kvadrata korisnog prostora.

porodica-subasic

Porodica Subašić: Ponosni na svoje radnike
    
- Ovo je osjetljiva proizvodnja, radnici moraju biti skoncentrisani, svako na svom radnom mjestu. Ovo je u neku ruku porodična firma, ali u njoj hljeb zarađuje još 15 ljudi, svi su osigurani i imaju redovne plaće. Mi smo na njih ponosni, oni su nama, kao poslodavcima, zadovoljni. Tako je danas, tako će, nadam se, biti i ubuduće - kaže Subašić.
    
Prošle godine, u Njemačku, gdje je od prošle godine zaposlen sin Midhat, koji je, ujedno, i poslovna veza, te u Austriju i Hrvatsku izvezeno je više od 500.000 kvadratnih metara spojenog furnira. To je 70 posto, dok se 30 plasira na domaćem tržište, u fabrikama namještaja i stolarije.