VIJESTI

MAGLAJ Traže obećani novac za sanaciju domova

Mještani Alića prijete blokadom puta M-17 i štrajkom glađu

N. BRADARIĆ

10.2.2016

Porodice iz naselja Alići, njih 14, najavljuju da će, ukoliko Općinsko vijeće Maglaj na sjednici koja je zakazana za 11. februar, ne korigira ranije donesenu odluku od dodjeli 1,27 miliona KM, u petak, 12. februara, blokirati magistralni put M-17 u Alićima, započeti štrajk glađu, bojkotirati nastavu te blokirati rad općinske administracije.

Doneseni kriteriji

Naime, na sjednici Općinskog vijeća 29. decembra prošle godine donesena je odluka da se sredstva od 1,27 miliona KM, koliko je Federalna uprava civilne zaštite odobrila Općini za otklanjanje posljedica prirodne nesreće, usmjeri građanima koji su vlastitim sredstvima obnovili svoje domove nakon poplave, u skladu s kriterijima donesenim na sjednici Vijeća u julu 2015. i usaglašenim s predstavnicima Udruženja poplavljenih građana 2014. godine.

Mještani Alića, koji su ugovore o isplati sredstava s Federalnim fondom potpisali još u septembru 2015. i nikada nisu dobili pare, traže se da dio tih sredstava usmjeri i njima za izgradnju novih kuća. Smatraju da je razlog zašto novac odmah nije dodijeljen i njima pogrešno tumačena odluka Vlade Federacije BiH o namjeni novčanih sredstava koja su pripala Općini. 

U odluci Federalne vlade stoji da su dodijeljena sredstva za pomoć građanima za otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda poplave i klizišta, pa su tako mogla biti dodijeljena i njima u skladu s potpisanim ugovorima, smatraju mještani Alića. 

Korigirati odluku

Porodice iz Alića čije su kuće totalno uništene u klizištu naglašavaju da su više od 600 dana bez krova nad glavom i adrese te da očekuju da se na sjednici OV donese korigirana odluka o odobravanju novčanih sredstava, i to u iznosu od 35.000 KM po korisniku. 

Upućen poziv članovima 

Upravni odbor Udruženja poplavljenih građana 2014. godine pozvao je sve članove da u što većem broju prisustvuju sjednici Općinskog vijeća. Podsjećaju da je prva tačka dnevnog reda rješavanje problematike ove kategorije stanovništva, odnosno rješavanje pitanja novčanih sredstava, koja su zaključkom OV opredijeljena za ovu kategoriju stanovništva, a postoje najave da se ova sredstva usmjere u druge svrhe.

Riješiti agoniju 

- Želimo zamoliti vijećnike Općinskog vijeća Maglaj da podrže našu namjeru u rješavanju problema i riješe nas agonije u koju smo zapali. Dakle, svako po svojoj savjesti - navode mještani Alića u saopćenju za javnost.