VIJESTI

VLADA TK Rudnik Kreka u narednih pet godina izmirit će 9,7 miliona duga

Potpisan protokol o reprogramu

E. SKOKIĆ

10.2.2016

Rudnik uglja Kreka iz Tuzle u narednih pet godina izmirivat će dug u iznosu od 9,7 miliona KM na ime neplaćenih koncesionih naknada iz minulog perioda. Protokol o reprogramu duga potpisali su predstavnici Vlade TK, Rudnika Kreka i “Elektroprivrede BiH”, a dogovoreno je da se koncesione naknade za 2015. i 2016. izmire do kraja tekuće godine. 

Štete od poplava 

- Potpisani protokol obavezuje Rudnik Kreka da od 1. januara 2017. godine uplaćuje rate duga i to čini narednih 60 mjeseci. Znamo da je Rudnik Kreka u 2014. pretrpio velike štete od poplava, procjenjuje se, oko 85 miliona KM, i da je otežano poslovao. Međutim, s promjenama u rukovodstvu mogu reći da Rudnik Kreka posljednja dva mjeseca regularno izmiruje svoje obaveze prema Zavodu zdravstvenog osiguranja - kaže resorni ministar Srđan Mićanović (SDA). 

micanovic-srdjan-tk

Mićanović: Promjene u rukovodstvu

Rudnik nije dobio dozvolu za eksploataciju mineralnih sirovina za 2015. te će biti potpisan aneks ranije parafiranog ugovora. Također, naglašava ministar Mićanović, 80 posto sredstava koja se uplaćuju na ime koncesije idu u budžet općina, a 20 posto u budžet TK. 

Vlada TK jučer je donijela odluku o visini jednokratne novčane pomoći za novorođenčad u 2016. godini. Za tu namjenu u budžetu TK predviđena su sredstva u iznosu od 200.000 KM. 

Jednokratna pomoć

- Pravo na jednokratnu pomoć imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 25 posto prosječne plaće u TK za 2015. godinu. Porodice koje ispunjavaju ovaj kriterij mogu računati na jednokratnu pomoć u iznosu od 146 KM za djecu koja su rođena u 2016. godini - pojasnila je resorna ministrica Danijela Simić (SBiH). 

Obnova škola

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zlatan Muratović (SBB) naveo je da će ministarstvo na čijem je čelu s potrošačke jedinice kapitalnih izdataka moći računati na sredstva u iznosu od 525.000 KM. 

- Uradit ćemo rekonstrukciju stolarije, krovova fiskulturnih sala, instalacija centralnog grijanja, mokrih čvorova i drugih gorućih problema - pojasnio je ministar Muratović. 

Nabavka vozila 

Ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić (NSRzB) navela je da će ministarstvo na čijem je čelu izdvojiti 357.000 KM za nabavku službenih automobila za Kantonalni sud Tuzla te općinske sudove u Tuzli, Živinicama, Gradačcu, Gračanici i Banovićima. Također, nabavit će se namještaj i kompjuterska oprema za Ministarstvo pravosuđa, finansirati zamjena stolarije u sudovima u Živinicama i Banovićima te će se utrošiti sredstva za nadogradnju jedne etaže na Općinskom sudu u Lukavcu.