VIJESTI

Više od 62.000 građana BiH traži oslobađanje Radončića

Nastavlja se peticija podrške lideru SBB-a

A. NUHANOVIĆ

10.2.2016

Više od 62.000 građana BiH do sada je svojim potpisima zatražilo puštanje na slobodu Fahrudina Radončića, lidera SBB-a, koji se u pritvoru nalazi od 25. januara. Na 82 infostola postavljena na ulicama Sarajeva, Zenice, Tuzle, Mostara i ostalih bh. gradova, oko 50.000 građana svojim potpisima pružilo je podršku Radončiću, protiv kojeg se, kako tvrde, vodi montirani politički proces. 

Udar na državu 

Istovremeno, više od 10.000 građana u proteklih nekoliko dana u SBB-ovim centralama također je potpisalo peticiju. Potpisnici peticije navode da Radončićevo hapšenje znači i hapšenje naroda koji je na izborima glasao za njega te hitno traže njegovo oslobađanje. Također, poručuju da je Radončićevo hapšenje udar na državu!  

Da je narod uz Radončića, pokazuju podaci iz Centrale SBB-a, gdje se, uz potpisnike peticije, bilježi na hiljade novih članova stranke, koji su ogorčeni nepravdom i zadržavanjem Radončića u pritvoru. Iz Centrale SBB-a navode da potpisi još stižu,te da će zbog velikog interesa u narednim danima ponovo na ulicama bh. gradova biti postavljeni infostolovi. Potpisivanje peticije bit će nastavljeno čim općine odobre komunalne dozvole.

Građani se nadaju da će njihov glas pobune doprijeti do bh. pravosudnih institucija. Očekuju pravičnost u procesu koji Tužilaštvo i Sud BiH vode protiv Radončića te jasno kažu da će im pravda vratiti vjeru u pravosuđe, koju su odavno izgubili.

S Radončićem se najviše solidariziraju mladi, koji u njemu vide uspješnog vođu, s obzirom na dosadašnji rad, koji je, kako kažu, najbolji pokazatelj nečijeg uspjeha. Udar na Radončića smatraju udarom na napredak države, navodeći da se jedino on zalagao za borbu protiv korupcije i kriminala. Nadaju se da se nadležni neće oglušiti na njihov apel da hapse kriminalce, a nedužne da puste na slobodu. Ako se to ne desi, poručuju da „smo društvo koje je negdje zakazalo", jer je ljudima koji poboljšavaju poslovni ambijent u zemlji, zapošljavaju na stotine radnika, mjesto u vrhu države. 

Potpisivanje peticije počelo je 29. januara, četiri dana nakon privođena Radončića. Do tada su građani online peticijom, njih nekoliko hiljada, osudili taj čin, nadajući se da će on nakon prvog ročišta biti oslobođen. Nakon što je Radončiću određen jednomjesečni pritvor, građani su se masovno na ulicama bh. gradova odazvali potpisivanju peticije. 

Velike gužve

U narednim danima gužve na infostolovima nijednog trenutka nisu se smanjivale. Najviše potpisa pristiglo je prvi dan, kada je peticiju potpisalo čak 14.300 građana. Samo dva dana kasnije u Sarajevu je za nekoliko sati peticiju potpisalo više od 8.500 građana. Gužve su bile i na ostalim punktovima, posebno u Zenici, gdje je za desetak minuta, u samo jednom danu, peticiju potpisivalo dvjestotinak građana.

Svaki potpisnik jednom imao pravo na potpis 

Iz Centrale SBB-a pojašnjavaju da je bilo građana koji su izrazili želju da peticiju potpišu na više punktova. No, pojašnjavaju da su građani mogli potpisati samo jednu peticiju, na kojoj su pored imena i prezimena zapisali svoj jedinstveni matični broj. 

- Bilo je nekoliko slučajeva da su građani tražili da više puta potpišu peticiju, ali im nije dozvoljeno. Niko nije dva puta moga potpisati - kazali su nam mladići koji su na štandovima vodili računa o svakom potpisniku i procedurama.