GLOBUS

TRUMP: Uvijek nosim oružje, Putin rekao da sam briljantan

Intervju za konzervativne francuske sedmične novine

Fena

10.2.2016

Američki republikanski predsjednički Donald Trump izjavio je da njemačka kancelarka Angela Merkel griješi što dopušta ulazak hiljadama migranata u Njemačku i da bi izbjeglička kriza mogla izazvati revolucije pa čak i dovesti do kraja Evrope.

- Mislim da je Angela Merkel napravila tragičnu grešku s migrantima - izjavio je Trump za konzervativne francuske sedmične novine  Vleurs Actuelles, koje navode da je to prvi sveobuhvatni intervju američkog milijardera tokom njegove predizborne kampanje za evropski medij.

- Ako se ne bavite tom situacijom na kompetentan i odlučan način, da, to je kraj Evrope. Mogli biste se suočiti s istinskom revolucijom - navodi francuski list Trumpove riječi.

Američki 69-godišnji magnat na tržištu nekretnina također je izjavio da je Bruxelles postao plodno tlo za teroriste i da su neki kvartovi u Parizu i u drugim francuskim gradovima postali zone zabrane kretanja, prenosi Reuters.

- Nažalost, Francuska nije ono što je bila, kao ni Pariz - kazao je. Također je rekao da su francuski zakoni o posjedovanju oružja djelimično odgovorni za ubistva desetaka ljudi na koncertu u dvorani Bataclan u novembru prošle godine od strane islamskih militanata.

- Uvijek nosim oružje uz sebe. Da sam tada bio u Bataclanu odgovorio bih na vatru - kazao je.

- Trump je također rekao da bi Sjedinjene Države mogle imati veoma dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da ništa ne može biti gore od trenutne situacije u kojoj predsjednici Obama i Putin imaju tajne razgovore.

- On (Putin) je rekao da sam briljantan. To pokazuje određenu mudrost - rekao je Trump.

Francuski magazin navodi da je intervju obavljen u Trumpovom uredu u njegovom njujorškom Trump Toweru sedmicu dana prije stranačkih izbora u Ajovi, na kojima je završio na drugom mjestu među kandidatima koji se bore za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima.