VIJESTI

ANALIZA Shvata li Izetbegović zašto su Bošnjaci u strahu?

Nakon hapšenja Radončića uzavrele politička scena traži odgovor

T. LAZOVIĆ

10.2.2016

Šok, ogorčenje i nevjerica koji su nakon hapšenja Fahrudina Radončića, lidera Saveza za bolju budućnost, potresli BiH, Federaciju i posebno Bošnjake kao narod, posljednjih dana prerastaju u neizvjesnost, ozbiljnu zabrinutost i strah.  

U prvim danima reakcija na montirani proces koji je shvaćen kao žestok udar na uspostavljeno političko jedinstvo među Bošnjacima koji su natpolovičnu podršku dali dvjema strankama, SDA i SBB, te njihovim liderima, građani, javnost, intelektualci, zvaničnici i analitičari, bojeći se posljedica, snažno su tražili opstanak koalicije. 

Težak udarac

Tražilo se uglas hitno sprečavanje daljnje erozije i raspada bošnjačke političke pozicije, a nakon što je brutalnom političko-pravosudnom podvalom u pritvor stavljen Radončić kao osovina nove proaktivne, proevropske, proekonomske i antiradikalne bošnjačke politike. Mudrošću i providnošću ključnih aktera i snažnim stavom javnosti, koalicija je stoički podnijela težak udarac i, kako je to rečeno, u interesu građana ostala je zajedno. 

No, sada, dok se Radončićev pravni tim bori s procesnim podvalama, greškama i manipulacijama ove pravosudno-političke farse, postaje jasno da puko očuvanje koalicije neće i ne može biti dovoljno da se riješi problem i spriječe teške posljedice. 

I upravo zbog toga se, nakon ogorčenja, među Bošnjacima, a to jasno oslikavaju i izjave intelektualaca i atmosfera među građanima, pojavio strah kakvu to budućnost očekujemo. Jer, ako je moguće da se ovakvom, blago rečeno, ujdurmom pokuša napasti dogovor koji podržava više od 60 posto Bošnjaka, onda je pitanje ima li najbrojniji narod mehanizam da se zaštiti i ostvari svoj interes za izgradnju zakonite, građanske i multikulturne države. 

Vjerska skupina

Pojedini bošnjački intelektualci, poput Šaćira Filandre, dekana Fakulteta političkih nauka, vidjeli su u svemu i namjeru da se Bošnjaci svedu na vjersku skupinu, čime bi bio otvoren put za njihov nestanak i asimilaciju. Koliko god je slučaj isprepleten i s dnevnom politikom, ta su upozorenja ozbiljna i zahtijevaju mnogo više od pukog očuvanja koalicije i statusa quo. 

Nema nikakve sumnje da je u takvoj situaciji najveća odgovornost, možda i historijski izazov na Bakiru Izetbegoviću, koji je ne tako davno preuzeo uzde stranke i drugi mandat bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. 

Njegove prve reakcije nakon hapšenja Radončića javnost je dočekala s odobravanjem. Čvrst stav o koaliciji shvaćen je kao nada da Izetbegović razumije bilo naroda koje snažno lupa posljednjih sedmica, i to ne samo zbog Radončića nego i drugih događaja koji ne slute na dobro. 

Apetiti nisu zadovoljeni

Ali, na taj izazov Izetbegović će, kažu to i neki njegovi bliži saradnici, morati odgovoriti odlučnije ako želi umiriti Bošnjake uplašene za svoju sudbinu i sudbinu države. Tim prije što je sami korijen problema njemu, faktički, nadohvat ruke. 

On veoma dobro zna, iz vremena dok se borio za prevlast u SDA, da postoje razgranate i utjecajne mreže pojedinaca u sva tri stuba vlasti, koje su očito, u momentu kada je on preuzeo stranku pa onda s Radončićem počeo provoditi reforme, počele djelovati autonomno. 

Ako veoma brzo ne počne raspetljavati te čvorove, Izetbegović ne samo da neće ispuniti očekivanja zabrinutih Bošnjaka nego će dovesti u pitanje i svoju poziciju. Jer, apetiti onih koji su pokrenuli montažu s Radončićem nisu zadovoljeni ostankom koalicije. Za njega je, a ne za Radončića, koji će svoju nevinost, bez sumnje, dokazati, ovo politička bitka za opstanak. 

Ako u njoj ne pobijedi, Izetbegović će u SDA, u najboljem slučaju, ostati samo engleska kraljica, bez ovlasti i pajac u rukama onih koji posljednjih dana ističu svoje zasluge za njegove uspjehe.  

Tragovi medijske kampanje protiv Novalića 

Nije isključeno da Izetbegović baulja u mraku interesnih grupa unutar Stranke demokratske akcije, gdje su mnogi posljednjih godina često mijenjali frakcijske snage. Ali, to je malo vjerovatno. Lider veoma dobro zna odakle i kako pušu vjetrovi i, ako bude htio, može vrlo efikasno djelovati. 

Od pomoći mu može biti analiza načina i mjesta s kojih se vodi političko-medijska kampanja protiv ne samo koalicije nego i premijera Fadila Novalića posljednjih dana. U njoj, kako smo to ranije pisali, aktivno učestvuju mediji koji su se donedavno smatrali vrlo sklonim Izetbegoviću. Ili je, pak, riječ o tome da su bili samo odani nekim njegovim saradnicima, koji su danas promijenili stranu?

Koalicija je zadnja linija odbrane od propasti

Na izvjestan način, očuvanjem koalicije postavljena je zadnja linija odbrane poslije koje više niko ne bi mogao - a toga su Bošnjaci unutar sebe svjesni i zato ovako burne reakcije na poteze pojedinaca iz pravosuđa, koje su protumačene kao pritisak - garantirati šta će biti s narodom i državom. 

Bošnjaci su, možda se to nekome čini, bučni u reakciji, ali to govori da su duboko potreseni, uplašeni i uznemireni, jer se pred njihovim očima počinju proganjati oni koje su oni na demokratskim izborima ovlastili da ih zastupaju. I to bez osnova zarad finansijskih i političkih interesa neformalnih centara, parazita razgranatih na stablu koje su gradili ljudi poput Radončića i mnogih drugih. 

Jer, narod sada zna da bez te koalicije građani ostaju prepušteni korupciji, bezvlašću, siromaštvu i nepravdi kakva je vladala posljednjih godina i zbog kojih se, evo, patimo da provedemo teške evropske reforme.