GLOBUS

ISPOVIJEST PUTINOVOG TJELOHRANITELJA Kako sam predsjednika spasio od medvjeda

Više od hrabrosti

J.K.

10.2.2016

Bivši tjelohranitelj ruskog predsjednika Vladimira Putina Aleksej Djumin je izjavio da se jednom ispred Putinove rezidencije suočio sa medvjedom.

Djumin (43), koji je nedavno imenovan regionalnim guvernerom, ispričao je listu "Komersant" da je bio na dužnosti dok je Putin u rezidenciji spavao, kad je na drugoj strani staklenih vrata ugledao medvjeda koji se uspravio na stražnje noge, prenijela je agencija AP.

Bivši tjelohranitelj navodi da je tada pogledao medvjedu u oči, otvorio vrata i iz službenog pištolja, ispalio jedan metak pored medvjedovih nogu.

Životinja je tada pobjegla, a Putin je kasnije Djumina pohvalio zato što je medvjedu poštedio život, prisjeća se on.

Nakon što je godinama služio Putinu kao tjelohranitelj, Djumin je prvo imenovan šefom Snaga za specijalne operacije ruske vojske, a prošle nedjelje i guvernerom Tulske oblasti, jugozapadno od Moskve.

Podsjetimo, Putin uveliko sprema Djumina da jednog dana voditi Rusiju piše Dayli Mail, a prenosi Tanjug.

Djumin je poznat i kao čovjek koji je uspješno vodio operaciju uklanjanja zbačenog Viktora Janukoviča iz Ukrajine, ali i čovjek koji je bio zapovjednik ruskih specijalaca koji su igrali ključnu ulogu u zauzimanju Krima.

Za ovo je od Putina dobio medalju za hrabrost, zvanje Heroja Rusije i promovisan je u čin generala. Prema nekim izveštajima, kratko je bio zamjenik ruske vojne službe (GRU).

nagrade

Aleksej Djumin je višestruko nagrađivan

Potom je postavljen na mjesto zamjenika ministra odbrane, odmah ispod Sergeja Šojgua. Odluku Putina da mu da Tulu na upravljanje analitičari tumače kao znak da predsjednik sprema čovjeka koji će jednom biti u potpunosti spreman da preuzme sve njegove uloge.

Analitičari, inače, očekuju da će se Putin (63) kandidovati na izborima 2018. godine, ali i da će mu to biti poslednji mandat, i da postoji čak mogućnost da negdje poslije 2020. godine preda mandat upravo Djuminu.

putin-i-tjelohranitelj

Putin i Djumin, sadašnji i nekadašnji predsjednik Rusije

Upitan za komentar o namještenju za guvernera Tule, Djumin je kratko rekao:

"Ja sam vojnik. Ako Otadžbina kaže “idi”, ja odgovaram “da”.