LIFESTYLE

PAD VRIJEDNOSTI Twitter što prije mora raširiti krila, inače mu nema spasa!

Prije tri godine bio veliki hit

Autor:(A. Vr.)

9.2.2016

 

 

Twitter je u problemima, vrijednost dionica je svakim danom sve manja, a korisnici se prijete zatvaranjem profila na ovoj društvenoj mreži. Prije tri godine Twitter je bio hit, vrijedio je 40 milijardi dolara. Kompanija je bila puna potencijala, pa su investitori bili zainteresirani za ulaganje.

No, tri godine poslije vrijednost kompanije je pala za čak tri četvrtine i sada se procjenjuje na 10 milijardi dolara. Dionice su prvi put u povijesti Twittera pale ispod 15 dolara.

Iako su u Twitteru pokušali s promjenom vodstva, dolazak Jacka Dorseya na mjesto generalnog direktora nije puno promijenio situaciju. Očito je kako u Twitteru nemaju pravu ideju kako iskoristiti popularnost i uticaj svoje platforme za komunikaciju.

Upravo zbog toga nisu povećali broj korisnika posljednjih godina, a samim time se nije povećao ni prihod od oglašavanja, prenosi Tehnoklik.

Novi šef i jedan od osnivača Twittera Jack Dorsey najavio je promjene kada je preuzimao čelnu poziciju kompanije. Prije svega je htio povećati broj znakova unutar tvitova, no to nije naišlo na dobre reakcije postojećih korisnika.

A ovih dana se proširila glasina kako Dorsey planira promijeniti način na koji se prikazuju objave na ovoj društvenoj mreži, koja bi u redizajniranom izdanju nalikovala Facebookovoj opciji “Najzanimljivije priče”. Dakle, objave se ne bi prikazivale hronološkim redom, već po važnosti i zanimljivosti.

I ovu ideju su korisnici dočekali “na nož”. Prije se gašenjem profila i napuštanjem Twittera, a svojim objavama su pridodali hashtag #RIPTwitter.

Odmah se oglasio i Dorsey s tvitom u kojem poručuje kako “uvijek slušaju” svoje korisnike. Jednako tako je negirao glasine, ali je dao do znanja kako se spremaju neke promjene, jer očito ovako dalje više ne ide.

Kako piše Verge, vjerovatno pri vrhu Timelinea možemo očekivati više “while you were away” objava u kojima se prikazuju najvažniji tvitovi koje su korisnici propustili, a osvježavanjem stranice prikazivat će se samo najnovije objave.