GLOBUS

ISLAMISTI SPREMAJU "NOVI PARIZ" Zapad strahuje od pokolja u Evropi i Americi!

Upozorenje direktora obavještajne službe Ministarstva odbrane SAD

Autor:(D. K.)

9.2.2016

Zapadne obavještajne službe zabrinute su da bi Islamska država (ISIL) mogla narednih mjeseci pokušati da izvede čak i veće napade od onih u Parizu.

- ISIL će izvesti dodatne napade u Evropi i SAD ove godine, jer grupa i dalje jača u dijelovima Sirije i Iraka - riječi su direktora obavještajne službe Ministarstva odbrane SAD, general Vincent Stewart.

vincent-stewart

Stewart: ISIL je najvažnija sigurnosna prijetnja za SAD i naše saveznike

- Kao što su napadi u Parizu i pokazali, ISIL je postao najvažnija sigurnosna prijetnja za SAD i naše saveznike. Ova grupa će najvjerovatnije izvesti ili pokušati da izvede dodatne napade u Evropi i u SAD ove godine - kazao je Stewart pred Komisijom Senata za oružane snage.

Dodao je da je ISIL prošle godine uspio da ostane u oblastima koje kontroliše u Siriji i Iraku i da se globalno proširi.

- Strani borci ili strani kadar predstavljaju jezgro njihovih udarnih sposobnosti, a veliki broj zapadnih džihadista u Iraku i Siriji predstavljat će prijetnju za zapadne službe sigurnosti - rekao je Stewart, prenosi Sputnik.

U međuvremenu, "Daily Mail" je, pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, objavio da je oko 60 džihadista bilo raspoređeno širom Evrope uoči napada u Parizu u novembru prošle godine i da su planirali veliki broj krvavih akcija.

isis-ovi-militanti-u-egiptu

Obuka ISIL-ovih militanata

Izvori navode da su mete bili Pariz, London i Berlin, kao i jedno gusto naseljeno područje u Belgiji.

List piše da su zapadne obavještajne službe zabrinute da bi ISIL narednih mjeseci mogao da pokuša da izvede čak i veće napade od onih u Parizu.

Obavještajni izvori navode da su postojale indicije o mogućem napadu prije masakra u Parizu, ali to su bile rascjepkane, nepouzdane informacije, koje je bilo veoma teško verifikovati.