VIJESTI

Potpredsjednica FBiH razgovarala s predstavnicima udruženja Majke Srebrenice i udruženja logoraša

Sastanku prisustvovali Kada Hotić i Murat Tahirović

Fena

9.2.2016

Potpredsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Melika Mahmutbegović sastala se s delegacijom Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida, koja su predstavljali Kada Hotić i Murat Tahirović.

Oni su upoznali potpredsjednicu FBiH s planiranim aktivnostima udruženja u 2016. godini posebno uzimajući u obzir izricanje presude haškom optuženiku Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Naglašena je iznimno važna uloga Udruženja koje je radom na širenju istine o stravičnim zločinima genocida počinjenim na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata doprinijelo obaranju medijskih i propagandnih barijera i pokušaja falsificiranja neupitnih historijskih činjenica o sistemski planiranom i provedenom ubijanju golorukog bošnjačkog stanovništva, saopćeno je iz kabineta potpredsjednice FBiH.

Zajednički je konstatirano da se mora nastaviti sa širenjem istine o tim genocidnim pohodima širom Bosne i Hercegovine, a naročito u prijedorskoj regiji u kojoj su primijenjene nezapamćene metode protjerivanja, tortura, ubijanja i sveukupnog anticivilizacijskog odnosa prema drugom i drugačijem.

I pored brojnih društveno-političkih opstrukcija, pokušaja zataškavanja i izvrtanja činjenica, rečeno je, pravda je spora, ali ipak dostižna, a svi zločinci će se kad-tad morati suočiti sa savješću, što je za njih i njihovo društveno okruženje možda i gora kazna od sudskih sporova.

Smrt haških optuženika prije izricanja presude ne znači i njihovo oslobađanje od dokazanog i presuđenog činjenja stravičnih zločina nad nedužnim stanovništvom, rečeno je također.

Potpredsjednica Mahmutbegović je svesrdno podržala aktivnosti udruženja te naglasila da se svi moramo uključiti i održati na časnom putu širenja jedine istine o stradanju bosanskohercegovačkog naroda i države Bosne i Hercegovine.