LIFESTYLE

MISTERIJA STARA 69 GODINA "Nisu bili ni vanzemaljci, ni ljudi..."

Drugog utorka u februaru obilježava se dan vanzemaljske kulture

Autor:(A. Vr.)

9.2.2016

Drugog utorka u februaru obilježava se dan vanzemaljske kulture, a posvećen je svim prošlim, sadašnjim i budućim posjetiteljima s nekih drugih krajeva svemira.

Govoreći o vanzemaljskim posjetiteljima, neizbježno je prisjetiti se najpoznatijeg slučaja u novijoj historiji - onoga iz 1947. godine u Roswellu. Mnoge se polemike i danas vode oko tog slučaja, no što se tamo uopće dogodilo?

Naime, 8. jula 1947. godine nedaleko jedne farme u Roswellu usred jake oluje srušio se objekt. Vlasnik farme pronašao je metalne ostatke objekta koji su bili relativno neobično svim svjedocima.

"Neobično je bilo što su ostaci bili nalik na foliju, ali kad bi je zgužvali, onda bi se odmah vratila u prvobitni  oblik", rekao je sin vlasnika farme.

Sve više sumnji pojavilo se kad se američka vlada, nekoliko sati nakon prvobitne izjave u kojoj su rekli da se srušio "leteći disk", obratila javnosti rekavši kako se zapravo srušio meteorološki balon.

Priča je dugo uspjela ostati zataškana, no 1978. vojnik Jesse Marcel, koji je učestvovao u prikupljanju ostataka letjelice, u jednom intervjuu rekao kako je priča o meteorološkom balonu bila sam o pokriće nakon čega su krenule brojne teorije zavjere.

Jedna od teorija drži da su zapravo Sovjeti izazvali cijeli incident ne bi li izazvali paniku kod Amerikanaca.

"Našli su tijela kod srušenog objekta, Nisu bili vanzemaljci i nisu bili piloti. Bili su to ljudski pokusni kunići. neobično niski za pilote, izgledali su kao djeca. Svi su bili niži od 150 centimetara. Bili su groteskno deformirani, ali svi na isti način. Imali su goleme glave te prevelike oči", stoji u knjizi 'Area 51' autorice Annie Jacobsen.

Američke zračne snage 1994. godine objavile su izvještaj o tom incidentu rekavši kako su pronađeni ostaci pripadali balonu koji je bio dio projekta kodnog imena MOGUL iza kojeg se skrivala namjera špijuniranja Rusa i njihovog nuklearnog programa.

Što se tiče groteskno deformiranih bića koje su vidjeli mnogi svjedoci, američke zračne snage tvrde kako se zapravo radilo o lutkama koje su se koristile za testiranje projekta.

I 69 godina kasnije misterij se nastavlja, prenosi dnevnik.hr.