VIJESTI

Ured za reviziju BiH u lošijoj poziciji od drugih revizorskih institucija

Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali s Draganom Vrankićem

Fena

9.2.2016

Članovi Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić i Bariša Čolak razgovarali su danas s glavnim revizorom Ureda za reviziju institucija BiH Draganom Vrankićem i njegovim zamjenicima Rankom Krsmanom i Dževadom Nekićem, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine.

Konstatirano je da su nezavisne revizorske institucije kontrolni mehanizam bitan za demokratski ustroj vlasti u BiH. Stoga, kako je rečeno, nije dobro da najviša državna revizorska institucija djeluje u uslovima skučenog radnog prostora, manjka materijalnih sredstava i finansijske ovisnosti. Po tome je, istaknuto je danas, Ured za reviziju institucija BiH u znatno lošijoj poziciji u odnosu na revizorske institucije nižih nivoa vlasti.

Softć i Čolak smatraju da su nužni češći kontakti Parlamentarne skupštine BiH kao najvišeg organa zakonodavne vlasti države, koji predstavlja svojevrsnog poslodavca državnim revizorima, s Uredom za reviziju. Najavili su napore kako bi se nezavisnost Ureda podigla na maksimalno visok nivo.

U tom smislu su istaknuli odlučnost da Kolegij Doma naroda učini sve što treba za zakonsko i stvarno osiguranje pune i transparentne demokratske kontrole rada državnih institucija vlasti.