BIH

DEN HAAG Sudac Meron naložio istragu o smrti Zdravka Tolimira

Sveobuhvatna istraga o smrti haškog osuđenika

Fena

9.2.2016

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove u Den Haagu, sudac Theodor Meron, naložio je sveobuhvatnu istragu o smrti haškog osuđenika, generala Zdravka Tolimira, koji je u ponedjeljak navečer preminuo u ćeliji pritvora haškog suda (ICTY), objavili su danas beogradski elektroniski mediji pozivajući se na saopštenje ICTY-ja.

- Pritvorski lijekar je odmah pozvan i nizozemske vlasti su pokrenule standardne istrage, koje su obavezne prema nizozemskom nacionalnom zakonodavstvu - saopštio je ICTY.

U okviru svog djelovanja cjelovitu istragu zatražio je i sudac Meron, a vodit će je sudac Vagn Joensen, bivši predsjednik Međunarodnog suda za Ruandu, navedeno je u saopštenju.

General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, osuđen na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici, preminuo je u ponedjeljak navečer u pritvoru Haaškog tribunala (ICTY).

Tolimiru je u aprilu 2015. Žalbeno vijeće ICTY-ja potvrdilo presudu iz 2012. godine na doživotni zatvor zbog genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ljeta 1995. godine.

Tolimir je tokom rata u BiH bio pomoćnik za obavještajno-sigurnosne poslove zapovjednika Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kojem se u Den Haagu sudi za iste zločine.