BIH

EP HZHB predstavila elektroenergetske projekte u Tomislavgradu

U dvorani Skupštine LK u Tomislavgradu

Al. K.

9.2.2016

U dvorani Skupštine LK  u Tomislavgradu danas je održana javna prezentacija elektroenergetskih projekata koje  EP HZHB u svojim dugoročnim planovima namjerava realizirati na području duvanjske općine i u Livanjskom kantonu. Prezentaciju projekata, među kojima i Rudnika i TE Kongora vodili su Josip i Dalibor Marinčić, te generalni direktor ovoga JP Marinko Gilja, dok je moderator bio načelnik općine Ivan Vukadin. 

Gilja je naglasio kako termoelektrana nije primarni projekt, te da vjetroelektrane i crpna hidroelektrana koji su planirani u Tomislavgradu, nisu povezani projekti s termoelektranom. Kada su pitanju vjetroelektrane u FBiH (Mesihovina, Poklečani, Borova glava i Velika Vlajina kod Mostara) Gilja je naglasio da je primarni cilj izgradnja VE Mesihovina u općini Tomislavgrad za koju se do kraja ovoga mjeseca očekuje potpisivanje ugovora o izgradnji, a puštanje u probni rad  od oktobra do decembra 2017. godine. Uz VE Mesihovina među primarnim projektima EP HZHB je i izgradnja CHE Vrilo koji ima punu podršku općine Tomislavgrad. 

"Sastali smo se danas da bismo odlučili hoće li se graditi RiTE Kongora. Ovo je prilika koja se ne smije propustiti i ne znamo hoće li biti još ulaganja u ovu vrstu elektrana. Njenom izgradnjom otvorilo bi se 1.000 radnih mjesta, ali hoće li se TE graditi zavisi isključivo o mišljenju stanovnika ove općine", izjavio je Gilja. 

Geolog Josip Marinčić istaknuo je da ideja RiTE Kongora datira jos od 1956. godine kada su počela prva bušenja i istraživanja. Naglasio je da projekt TE ne bi bio štetan po okolinu, te da bi površinski kop rudnika bio 4.000.000 kvadratnih metara, dubina rudnika 250 metara, a trajanje eksploatacije 31 godinu.

O VE Mesihovina govorio je projekt menadžer u EP HZHB, Dalibor Marinčić, podsjetivši na 10 godina istraživanja koje su prethodile odluci da je VE Mesihovina prioritet gradnje od svih elektrana u BiH.

"Od 16 lokacija na kojima se istraživalo zadnjih deset godina donesena je odluka da se vjetroelektrana gradi u Mesihovini. Za taj projekt su još prije pet godina osigurana financijska sredstva i trebala bi konačno biti uložena u izgradnju 22 turbine koje bi bile postavljene u dva rova", kazao je Marinčić koji je predstavio i projekt izgradnje CHE Vrilo, kao drugi prioritet EP HZHB, ali i općine Tomislavgrad.

Marinčić je naglasio da je Vrilo projekt od javnoga interesa i da je izvediv i s financijskog i okolišnog aspekta. Za tu namjenu osigurana su kreditna sredstva od 100.000.000 eura. Predviđa se da bi priprema projekta trajala tri, a izgradnja crpne hidroelektrane pet godina.

Za mjesec dana ova tema će ponovno biti razmatarana, a do tada se od svih zainteresiranih subjekata očekuje da pregledaju materijale vezane za projekte kako bi mogli kvalitetnije sudjelovati u raspravi.