GLOBUS

Kerry i dalje traži od Rusije hitan prekid vatre u Siriji

Govorio dva dana prije međunarodne konferencije

Fena

9.2.2016

Američki državni tajnik John Kerry je još jedan put u utorak zatražio od Rusije “hitan prekid vatre” u Siriji, dva dana prije međunarodne konferencije posvećene ovom ratu.

“Pozivali smo Rusiju i dalje je pozivamo da se pridruži naporima posvećenim doprinošenju hitnom prekidu vatre i potpunom humanitarnom pristupu”, oštro je rekao John Kerry pred novinarima, primivši u državnom departmanu svog egipatskog kolegu Sameha Šukrija.

“Ono što Rusija radi u Alepu i regiji čini stvari težima da bi se sjelo za pregovarački sto i ozbiljno razgovaralo”, upozorio je šef američke diplomatije, aludirajući na ruske udare od prije sedam dana na grad na sjeveru Sirije, pomažući ofanzivu vladinih snaga.

John Kerry je javno i svakodnevno tražio, barem od srijede da prestane rusko bombardovanje u kojem se ubijaju “žene i djeca u velikom broju”.

“Nismo slijepi pred onim što se događa i potpuno smo svjesni da je ovo ključni momenat”, dodao je Kerry.

On je govorio dva dana prije novog sastanka u četvrtak u Minhenu međunarodne grupe za podršku Siriji (ISSG) koja okuplja 17 zemalja i tri multilateralne organizacije koje su usvojile u novembru 2015. godine diplomatsku mapu puta o sukobu. Ovaj tekst, posvećen rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 18. decembra, traži posebno uspostavljanje prekida vatre i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

“Ovo je ono o čemu će se govoriti na sastanku", rekao je Kerry, pristalica već mjesecima približavanja s Moskvom da bi se pokušao naći izlaz iz krize u sirijskom sukobu u kojem je 260.000 ljudi poginulo i milioni su izbjegli u pet godina, objavila je novinska agencija AFP.