GLOBUS

Netanjahu: Izrael će jednom biti ograđen u cilju zaštite od divljih zvijeri

Pripremaju višegodišnji plan da se okruže barijerama

Onasa

9.2.2016

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izrazio je danas želju da okruži svoju zemlju ogradama i barijerama, u cilju zaštite od "divljih zvijeri".

"Na kraju će, u zemlji Izrael, kako ja vidim, biti ograda koja ga potpuno okružuje. Pitaće me: 'Je li to što želiš, da zaštitiš vilu?' Odgovor je da. Hoćemo li okružiti svu državu Izrael ogradama i barijerama? Odgovor je da. U području u kome živimo moramo se braniti od divljih zvijeri", rekao je Netanjahu obilazeći dio istočne granice Izraela.

On je rekao da njegova vlada priprema višegodišnji plan da okruži cijeli Izrael bezbjednosnim barijerama, kao i plan da se zatvore mjesta na kojim nema separacione barijere između Izraela i Zapadne obale.

"To će koštati mnogo milijardi i mi radimo planiramo da postepena izgradnja traje godinama, ali da se okonča kako bi se branila država Izrael," rekao je Netanjahu.

Izrael je još tehnički u ratu sa sjevernim susjedom Sirijom, a sa libanskim Hezbolahom izraelska vojska ratovala je više od mjesec dana u ljeto 2006. godine. Izrael je sa Palestincima u višedecenijskom sukobu, a mir je potpisao s Egiptom i Jordanom.