BIH

TUZLA Osigurana jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu 146 KM

Za ove namjene izdvojeno je 118.000 KM

Fena

9.2.2016

Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku o visini jednokratne pomoći za opremu novorođenog djeteta, koja će iznositi 146 KM, što predstavlja 20 posto prosječne plaće u ovom kantonu.

Ministrica za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a Danijela Simić pojasnila je nakon sjednice da je ovom odlukom utvrđeno da pravo na jednokratnu pomoć za opremu novorođenog djeteta imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25 posto od prosječne plaće u TK-u u protekloj godini.

Za ovu namjenu je u budžetu TK-a predviđeno 200.000 KM.

Vlada TK-a usvojila je i Odluku o utvrđivanju programa, uvjeta, kriterija i postupaka za raspodjelu sredstava u budžetu Tuzlanskog kantona za 2016. godinu s pozicije "Materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih"  od 184.000 KM.

Ministrica Simić navodi da Program raspodjele sredstava obuhvata finansiranje troškova utroška električne energije raseljenim osobama smještenim u izbjegličkim naseljima.

Za ove namjene izdvojeno je 118.000 KM.

Drugi program odnosi se na sufinasiranje troškova ogrjeva raseljenim osobama smještenim u izbjegličkim naseljima i najugroženijim raseljenim porodicama u individualnom smještaju, u iznosu od 66.000 KM.

Pravo na ova sredstva imaju osobe s priznatim statusom raseljene osobe, a čiji ukupni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 14 posto plaće u TK-u.