BIH

BARBARIĆ: Odluka o uklanjanju advokatice Vidović iz tima odbrane Radončića je vrlo čudna

Advokat iz tima odbrane predsjednika SBB-a

M. AŠČIĆ

9.2.2016

Dragan Barbarić, advokat iz tima odbrane lidera SBB-a Fahrudina Radončića, kazao nam je kako je odluka da se Vasvija Vidović onemogući da bude branilac u montiranom predmetu protiv Radončića i drugih njenim pozivanjem za svjedoka "vrlo čudna". Ističe da se na ovaj način pokušava oslabiti Radončićeva odbrana.

- Po mom mišljenju, na osnovu onoga što mi je poznato, a upoznat sam s činjenicama cijelog događaja, advokat Vasvija Vidović je potpuno legitimno i zakonski i na osnovu ugovora pružala pravnu pomoć, prvo Naseru Keljmendiju u postupku na Kosovu, zatim gospodinu Radončiću u istom tom predmetu i, konačno, pružala je pravnu pomoć gospodinu Besniku Beriši koji zastupa Keljmendija u tom predmetu koji se vodi na Kosovu - rekao je Barbarić.

Svi ti ugovori, navodi on, zaključeni su u 2014. godini, dakle davno prije optočinjanja postupka koji se vodi protiv Radončića i drugih.

- Vidović sve i da je htjela nije mogla utjecati na kasnija događanja, što samo po sebi dovoljno govori. Sve radnje koje je poduzimala, poduzete su prije otvaranja ovog postupka na Sudu BiH. Ovdje bi se moglo špekulirati i zaključiti potencijalno da je došlo do povrede prava na formalnu odbranu optužene Bilsene Šahman, odnosno, njenog prava da je u postupku pred Sudom BiH brani njen izabrani advokat. Ovo je, ustvari, postala praksa, tako da bi se u ovoj situaciji mogao naći svaki advokat u bilo kojoj komunikaciji. I to da i ne shvata da bi se nekad kasnije od bilo čega što postupa mogao otvoriti postupak protiv nekoga i na osnovu toga ga se isključi iz predmeta. Ovo je vrlo čudna odluka! Ustvari, mislim da se na ovaj način već polako slabi odbrana u ovom predmetu koji već treba raspravno da krene - istakao je Barbarić.  

Govoreći o potpisanim punomoćima, Barbarić je istakao da je jedno u nizu bilo potpisano između Vidović i Radončića.

- Mislim da je svima već poznato da je postupak na Kosovu formalno pravno pokrenut u smislu optuženja protiv Nasera Keljmendija. On je jedini optuženik u tom predmetu. Međutim, u preambuli te optužnice koju sam vidio spominjalo se više osoba. Među imenima bilo je i Radončićevo. Upravo na incijativu advokata Vasvije Vidović, koja je angažirala strane advokate, utvrđeno je da je došlo do kršenja ljudskih prava gospodina Radončića. I na osnovu takve odluke Suda, Radončićevo ime izbačeno je iz spisa, a njegovo ime ne smije se spominjati. Sve te radnje poduzete su prije otvaranja ovog slučaja i u vrijeme kada niko nije imao pojma da će se otvoriti pred Sudom BiH. Vidović sve i da hoće ne može biti svjedok na neku činjenicu i događaj koji se tiče predmeta koji je otvoren u Sudu BiH protiv Radončića i ostalih – kazao je Barbarić.