BIH

AGONIJA RADNIKA TUZLANSKE LIVNICE Vlada FBiH daje pomoć, Softić je odbio primiti

U sjedištu Federalne vlade u Sarajevu

Redakcija

9.2.2016

Realizirajući dogovoreno sa sastanka koji su predstavnici Vlade FBiH održali 1. februara 2016. godine s predsjednikom Sindikata metalaca FBiH Bajrom Melezom i predstavnikom radnika Livnice čelika Tuzla i Bosnia Valves Osmanom Softićem, Vlada FBiH je pronašla rješenje za pomoć radnicima Livnice, te je, u skladu sa zakonom, danas pokušala isplatiti jednokratnu pomoć, kaže se u saopštenju za javnost iz Ureda premijera FBiH.

Prema informacijama savjetnika premijera Federacije Bosne i Hercegovine Suvada Osmanagića, po ovu pomoć je, uime radnika, došao Osman Softić. Međutim, on je danas, u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, odbio da ovu novčanu pomoć radnicima realizira i sve to iskoristio za ličnu promociju i dezinformiranje javnosti.

Zbog takvog Softićevog ponašanja, prema riječima Osmanagića, predstavnici Vlade FBiH sutra će posjetiti Tuzlu, razgovarati s radnicima Livnice i realizirati obećanu pomoć kako ovi napaćeni ljudi ne bi više bili predmet manipulacije Osmana Softića.

Inače, na sastanku održanom prvog dana februara, na kojem je traženo rješenje za probleme radnika Livnice, Vlada je ponudila plan i prijedlog za restrukturiranja Livnice i nastavak rada ove firme, o čemu Sofić uopće nije želio razgovarati.

Na tom sastanku, navodi savjetnik federalnog premijera, bilo je očigledno da Softića ne zanimaju interes i dobrobit radnika i kompanije, te su jasno izražene sumnje u njegove namjere, obzirom da sastanku nije prisustvovalo više radnika niti predstavnika Livnice.

Vlada FBiH je, tada, ponudila i finansijsku pomoći radnicima Livnice, što je Softić također odbio, i pored četverosatnog pokušaja predstavnika Vlade i Sindikata da ga ubijede da prihvati ponuđenu pomoć.

Više je nego jasno i nedvosmisleno da Sofić ne postupa u interesu radnika Livnice čelika, već isključivo grupa koji njime rukovode. To je bilo jasno i predsjedniku Sindikata metalaca BiH Bajri Melezu i ministru industrije, energetike i rudarstva Tuzlanskog kantona Srđanu Mićanoviću, kaže se u saopštenju iz Ureda premijera FBiH.