BIH

ADVOKATICA VIDOVIĆ: Dali su mi status svjedoka da bi pokušali omesti Radončićevu odbranu

O kršenju prava na rad obaviještene i advokatske komore

M. AŠČIĆ

9.2.2016

Advokatica Vasvija Vidović obavijestila je Advokatsku komoru FBiH, regionalnu advokatsku komoru i druge međunarodne organizacije koje štite advokaturu u našoj zemlji o tome da joj je onemogućeno obnašanje posla!

Radi se o tome da je Vasvija Vidović u montiranom političkom procesu protiv Fahrudina Radončića pozvana kao svjedok, čime je isključena iz tima odbrane lidera SBB-a. Istim činom Vidović je onemogućena da bude branilac optuženoj Bilseni Šahman.

Tužilac znao

Vidović kao branioca, pojašnjava, ne mogu po zakonu saslušati na okolnosti koje su vezane za postupak odbrane. Ona objašnjava o čemu se radi:

- Kao što znate ja sam po punomoći gospodina Radončića angažovana kao advokat od 2014. godine, otkako se njegovo ime pojavilo u optužnici na Kosovu protiv Nasera Keljmendija, u pokušaju da se riješi njegov status. U vezi s tim, pomagala sam uvaženom londonskom kolegi Džonu Džonsu (John Jones) u podnošenju podneska kojim je odlučeno da se Radončićevo ime briše iz optužnice. Također sam podnosila i brojne prigovore na rad Tužilaštva BiH, na rad postupajućeg tužioca... Prema tome, ta činjenica je jako dobro bila poznata Tužilaštvu BiH, s obzirom da su prigovori na teška kršenja Radončićevih ljudskih prava išla na ruke glavnom tužiocu.

Također, imala sam punomoć advokata Besnika Beriše da u njegovo ime preduzimam pravne radnje i prikupljam dokumentaciju relevantu za odbranu njegovog klijenta. U vezi s tim, također je bilo obavješteno i Tužilaštvo i predsjednik Suda BiH, jer sam tražila uvid u neke predmete Državnog suda BiH. Dakle, i ta činjenica im je bila poznata. Također, po tom osnovu sam angažirala i istražitelja.

Postupajući tužilac Božo Mihajlović u ovom predmetu me pozvao, s obzirom da sam prigovorila da se moraju isključiti dokumenti koji predstavljaju privilegovanu dokumentaciju odbrane, kao što su prisluškivani razgovori između mene i gospodina Radončića, koji se ustalom uopće ne tiču ovog predmeta i inkriminacija koji se njemu stavljaju na teret i također da se isključi sva komunikacija koja se tiče povjerljive komunikacije članova time odbrana - bilo u predmetu koji je vodio kolega Besnik Beriša, bilo u predmetu ovdje o rješavanju Radončićevog statusa, odnosno njegovo eventualne odbrane.

Tužilaštvo je znalo da sam ja branilac, ali me ipak pozvalo da razjasnim te činjenice i predam punomoći. To sam i učinila. Moje svjedočenje niti moje radnje nemaju nikakve veze s navodnim izvršenjem krivičnog djela koje se gospođi Šahman i gospodinu Radončiću stavljaju na teret izuzev što sam njegov branilac, niti sam o tome svjedočila.

Nezakonit postupak

Mene kao branioca ne mogu po zakonu saslušati na okolnosti koje su vezane za postupak odbrane. To je jasno regulirano članom 82. stav 1. ZKP. Sud mene čak nije ni obavijestio o tome činu da ne mogu biti branilac. Nego strankama, odnosno klijentima gospodinu Radončiću i gospođi Šahman, poslali su obavijest sa spiskovima branilaca po službenoj dužnosti kojom podučavaju da angažuju drugog branioca.

Smatram da  se radi o krajnje nekorektnom i nezakonitom postupku kojim direktno sprečavaju pripremu odbrane Radončića, ometaju odbranu gospodina Radončića i gospođe Šahman i zloupotrebljavaju procesna ovlaštenja. Duboko sam pogođena ovim što se desilo. Obavijestila sam adovokatsku regionalnu i federalnu komoru i komore koje se bave ovim poslovima, a koje vode međunaordne projekte koji se tiču advokature i zaštite advokata. Ja ću se s ovim boriti do kraja jer mi ovo nije prvi put - poručila je Vasvija Vidović.

Isto se desilo u slučaju "Miletić"

- Mene su pozvali na svjedočenje u glavnom predmetu kao svjedoka. Ja smatram da, najprije, nemam nijedan razlog da svjedočim, jer o tome ništa ne znam niti imam ikakve veze s izvršenjem djela. Ni ja, niti istražitelj nemamo veze - potcrtala je Vidović.

Podsjetila je na slučaj "Miletić" gdje su je također pozvali kao navodnog svjedoka, međutim kasnije kada je trebalo da je pozovu na suđenje, nisu je ni pozvali za svjedoka.

- Ovo je teško kršenje ne samo prava klijenata nego i prava na moj rad - naglašava Vidović.