VIJESTI

MOSTAR Svečano promovirani mlađi inspektori GPBiH

Ceremonija održana u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje

Redakcija

9.2.2016

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje u Mostaru danas je promovirana je druga generacija kadeta u činu „mlađi inspektor“ Granične policije BiH. Dvadeset kadeta pohađalo je osnovnu policijsku obuku drugog nivoa. Odbranivši završni rad, stekli su uvjete za čin „mlađi inspektor“.

Uručeni certifikati

Tokom šest mjeseci školovanja kadeti su prošli tri faze obrazovnog procesa: teorijsku nastavu s praktičnim vježbama, praktičnu obuku i sistematizaciju gradiva uz polaganje završnog ispita. Školovanje druge generacije kadeta u činu „mlađi inspektor“ realizirano je u skladu s novim nastavnim planom i programom, koji je usaglašen s nastavnim programom svih policijskih agencija i prema standardima Evropske unije. Obuka je trajala 955 nastavnih časova. Certifikate je kadetima uručio Branko Vukoja, direktor Agencije za školovanje i stručno usavršavanje.

galic-potrebni-su-nam-strucni-osposobljeni-kadrovi

Galić: Potrebni su nam stručno osposobljeni kadrovi

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić izjavio je da se samo sa stručno osposobljenim kadrovima GPBiH može nositi sa sve većim izazovima u nadzoru i kontroli prelaska državne granice i borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminaliteta. Dodao je da u 2016. godini GPBiH namjerava školovati još jednu generaciju kadeta što će značajno ojačati kapacitete ove policijske agencije. Obratio se i budućim radnim kolegama. 

Trnovit put

- Danas ćete položiti svečanu prisegu i ne sumnjam u vašu odlučnost i predanost da prihvatite sve profesionalne izazove koji stoje pred vama. Ono u što sam sasvim siguran jeste da ste odabrali pravi, ali trnovit put kojim ćete ići tijekom svoga profesionalnoga rada, pa vam želim mnogo uspjeha u  radu, dobro zdravlje i osobnu sreću - kazao je Galić.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić čestitao je završetak obuke i izrazio zadovoljstvo što je osposobljena još jedna generacija kadeta te obećao da će, u okvirima svojih nadležnosti, pružiti podršku policijskim agencijama u radu i zapošljavanju novih kadeta.

Ovom prilikom direktor Vukoja istakao je dobru saradnju s Graničnom policijom BiH i zahvalio Oružanim snagama BiH na prostoru za izgradnju akademije. 

vukoja-se-zahvalio-na-saradnji-sa-gpbih

Vukoja se zahvalio na saradnji sa GPBiH

Nakon uspješno završene obuke, kadeti se primaju  na probni rad od 12 mjeseci, a od dana zasnivanja radnog odnosa obavezni su ostati u Graničnoj policiji BiH. Ova policijska agencija odškolovala je šest generacija kadeta prvog nivoa u činu „policajac“. Trenutno, obuku prolazi i 100 kadeta sedme generacije.

Promocija kadeta GPBiH u Mostaru prisustvovali su čelnici Ministarstva sigurnosti BiH, policijskih i drugih agencija na državnom nivou, Oružanih snaga BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, Tužilaštva i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, predstavnici ICITAP-a, dekani Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu i pravnih fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, te rukovodioci i glavni inspektori Granične policije BiH. Kadetom druge generacije u činu „mlađi inspektor“ proglašen je Haris Jaganjac.