GLOBUS

ZA DLAKU Dva "suhoja" umalo udarila Putinov avion

Katastrofu spriječili kontrolori leta sa moskovskog aerodroma

Autor:(Am.K.)

9.2.2016

Avion Tu-134 iz flote koja prevozi ruskog predsjednika Vladimira Putina umalo se sudario sa dva vojna lovca Su 27. Pravu katastrofu spriječili su kontrolori leta sa moskovskog aerodroma Vnukovo, koji su u posljednjem trenutku preusmjerili avion Tu-134.

Incident se dogodio 4. februara na nebu iznad Tverske oblasti, sjeverozapadno od Moskve, navode ruski mediji. Avion Tu-134, koji pripada Specijalnom letačkom odredu "Rusija", zaduženom za prevoz visokih funkcionera, među kojima su i predsjednik i premijer Rusije, poletio je sa aerodroma Vnukovo i u njemu nije bio niko od zvaničnika, već samo redovna posada.

Avion je poletio oko 11 sati ujutro ka Sankt Petersburgu, i poslije nekoliko minuta leta bio je na visini od 10.000 metara iznad sela Pačinok u Tverskoj oblasti.

U isto vrijeme, dva lovca Su-27 iz vojne vazdušne baze Hatilovo bila su na redovnom trenažnom letu, takođe na 10.000 metara i skrenuli su ka rejonu sela Pačinok.

Kontrolori leta na Vnukovu primjetili su da se lovci velikom brzinom od 1.300 kilometara na sat približavaju putničkom avionu, naredili su posadi Tu-134 da počne da se spušta. Kako navode ruski mediji, samo nekoliko sekundi djelilo je avione od sudara.

Lovci su preletjeli iznad Tu-134 i nastavili ka aerodromu Besovec u Karelskoj oblasti, a putnički avion odletio je ka Sankt Petersburgu.

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je navode o incidentu na nebu iznad Tverske oblasti. Oni su naveli da su i Tu-134 i dva lovca bili na redovnim letovima, ali da "nije bilo opasnog približavanja aviona".

- Nismo dobili nikakvu prijavu ni od moskovskog ni od sanktpeterburškog centra o narušavanju procedura preleta vojnih aviona. Lovci su letjeli po ranije utvrđenoj maršruti i njihov let je najavljen civilnoj kontroli leta - saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.