BIH

VIJEĆE MINISTARA Usvojena Pregovaračka pozicija BiH o pristupanju EU

Održana 43. sjednica

Redakcija

9.2.2016

Danas je održana 43. sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Vijeće ministara BiH je, uz korekcije, donijelo Program rada za 2016. godinu, koji je baziran na Srednjoročnom programu rada Vijeća ministara BiH. U Program će biti ugrađen Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2015. godinu koji se odnose na Vijeće ministara.

Godišnji program rada sadrži Akcioni plan provođenja, pregled zakona i drugih propisa, međunarodnih ugovora kao i razvojno-investicionih projekata/programa.
Strateški ciljevi su utvrđeni na osnovu općih principa razvoja (integrirani rast, pametni rast, održivi rast, inkluzivni rast i upravljanje u funkciji rasta). Za svaki strateški cilj definirani su srednjoročni ciljevi u okviru kojih su programi i projekti.

U skladu s utvrđenim vanjskopolitičkim prioritetima Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara će i u ovoj godini nastaviti aktivnosti koje daju doprinos ispunjavanju uvjeta za daljnji napredak u procesu približavanja EU i NATO integracionim procesima.

Planirane su i aktivnosti na unapređenju i jačanju sveukupnih  odnosa sa susjednim i zemljama u regiji.  

Programom rada planiran je nastavak rada na unapređenju regionalnih trgovinskih odnosa BiH u okviru preferencijalnih trgovinskih sporazuma  - SSP, CEFTA i EFTA. Bit će nastavljeni pregovori u cilju sticanja punopravnog članstva u WTO-u.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo Prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Protokola uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU.  Prijedlog osnova će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH razmotrilo je, i uz određene korekcije, usvojilo Pregovaračku poziciju Bosne i Hercegovine.

Pregovaračkom pozicijom su definirani zahtjevi BiH u pregovorima s Evropskom komisijom o adaptaciji SSP-a. Prva runda pregovora trebalo bi da bude održana 16. februara u Sarajevu.

Prilikom pregovora, delegacija BiH za pregovore će imati zadatak da iznađe prihvatljivo rješenje, zasnovano na uvažavanju uzajamnih interesa.

Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja EK

Vijeće ministara BiH, uz sugestije, podržalo je Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2015. godinu koji se odnose na Vijeće ministara i koji će biti ugrađeni u Program rada Vijeća ministara BiH za 2016. godinu, kao i preporuke koje se odnose na niže nivoe vlasti u BiH.

Akcioni plan u svom konačnom tekstu bit će proveden u skladu s ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti.

Vijeće ministara BiH je preporučilo Instituciji  ombudsmena  za ljudska prava  u Bosni i Hercegovini da izradi specijalni izvještaj  o položaju  novinara  i slučajevima  prijetnji  novinarima.

Nadležne  institucije zadužene su da, u okviru  izrade Priloga  i Dopune Priloga institucija  u BiH za Izvještaj za Bosnu i Hercegovinu  za 2016. godinu, dostave Direkciji za evropske integracije relevantne  informacije o realizaciji  mjera  navedenih  u Akcionom  planu  za  realizaciju prioriteta iz Izvještaja za 2015. godinu za nivo Vijeća ministara.     

Prioriteti su grupisani na oblasti reforme javne uprave, vladavine zakona/funkcioniranja pravosuđa, borbe protiv korupcije, borbe protiv organiziranog kriminala, ljudskih prava i zaštite manjina/slobode izražavanja. Među prioritetima su postojanje funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnost suočavanja s konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama unutar EU. U Akcionom planu je definiran i set mjera iz oblasti unutrašnjeg tržišta, sektorskih politika i pravde, slobode i sigurnosti.

Izvještaj GRECO.a  iz četvrtog kruga evaluacije za Bosnu i Hercegovinu

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju Izvještaj Grupe zemalja Vijeća Evrope protiv korupcije (GRECO) iz četvrtog kruga evaluacije za Bosnu i Hercegovinu, koji će biti objavljen na web stranici GRECO-a.

Ministarstvo sigurnosti zaduženo je da Izvještaj GRECO-a iz četvrtog kruga evaluacije za Bosnu i Hercegovinu  dostavi svim mjerodavnim institucijama, koje će pristupiti aktivnostima na realizaciji preporuka  GRECO-a.

U periodu od 30.11. do 4.12.2015. godine u Strazburu je održan 70. plenarni sastanak GRECO-a, na kojem je razmatran i usvojen evaluacioni  izvještaj za Bosnu i Hercegovinu u okviru Četvrtog kruga evaluacije, koji obuhvata oblast sprečavanja korupcije među članovima parlamenta, sudijama i tužiocima. Izvještaj sadrži opis situacije, nakon čega slijedi kritička analiza. Zaključci sadrže listu preporuka koje je GRECO uputio Bosni i Hercegovini kako bi poboljšala nivo usklađenosti s instrumentima Vijeća Evrope.

Bosni i Hercegovini je upućeno ukupno 15 preporuka, od kojih se 7 odnosi na oblast i članove Parlamentarne skupštine, a 8 preporuka na sudije i tužioce.
GRECO je pozvao vlasti Bosne i Hercegovine da podnesu izvještaj o provedbi navedenih preporuka do 30. juna 2017. godine.

Usklađivanje propisa s preporukama FATF-a

Vijeće ministara BiH je razmotrilo i usvojilo Izvještaj o radu Radne grupe za ocjenu usklađenosti propisa i praktičnog postupanja Uprave za indirektno oporezivanje i drugih organa u BiH u vezi s prijenosom novca i novčanih instrumenata preko granice, s preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca (FATF).

Radna grupa je sačinila prijedlog mjera za otklanjanje nedostataka u smislu usklađivanja pravila i propisa s preporukama FATF-a. Jedan od prijedloga je da se na jednoobrazan i sveobuhvatan način u odgovarajućim državnim, entitetskim i propisima Brčko Distrikta usaglasi definicija pojma „gotovina“, kako bi se osiguralo da budu obuhvaćeni svi finansijski instrumenti koji glase na donosioca.

Također je predloženo da se putem jedinstvenog obrasca za prijavu gotovine  jednoobrazno propiše pismeno prijavljivanje gotovine, koju fizička lica prenose preko državne granice.  Ocijenjeno je i da propise koji reguliraju oblast deviznog poslovanja entiteta i Brčko Distrikta treba dopuniti u pogledu definiranja nadzornih organa i predloženo je na koji način to uraditi.

Predloženi su i modaliteti za postupanje nadležnih organa u vezi s prikupljanjem, evidentiranjem, obrađivanjem i prosljeđivanjem podataka, kao i niz mjera za podizanje stepena međusobne saradnje i koordinacije nadležnih organa na različitim nivoima vlasti s ciljem unapređenja efikasnosti funkcioniranja čitavog sistema.

Među prijedlozima je istaknuta i potreba donošenja podzakonskog akta o vođenju evidencija o izvršenim kontrolama i prijavama unošenja i iznošenja gotovine i domaćoj ili stranoj valuti preko granice.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo Odluku o izmjeni i dopunama Odluke o formiranju Koordinacionog tijela za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini.

Izmijenjenom odlukom  za predsjedavajućeg Koordinacionog tijela imenovan je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. U sastav ovog tijela imenovani su predstavnici Ministarstva sigurnosti, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i SIPA-e.

Odlukom je definirana nadležnost Koordinacionog tijela kada u slučaju nastanka ili očekivanja kriznih situacija u oblasti migracija djeluje i kao operativni štab za pitanja migracija na nivou države. Tada u njegov sastav ulaze i šefovi štabova na nivou entiteta i Brčko Distrikta BiH, ukoliko su formirani. Štab je nadležan da koordinira sve sve aktivnosti s nadležnim institucijama i agencijama, kao i formiranim štabovima ili drugim tijelima na nivou entiteta i Brčko Distrikta, te međunarodnim organizacijama i nevladinim organizacijama kako bi se prevazišla konkretna krizna situacija u oblasti migracija.

Ekspertna grupa za praćenje presude u predmetu "Ališić i drugi"
 

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o osnivanju Ekspertne grupe za praćenje izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava pri Vijeću Evrope u predmetu „Ališić i drugi“.

Ekspertnu grupu čine predstavnici državnih ministarstava finansija i trezora, pravde i vanjskih poslova, Ureda zastupnika Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava, te entitetskih ministarstava finansija i Direkcije za finansije Brčko Distrikta.

Cilj formiranja Ekspertne grupe je usaglašavanje prijedloga sa  slovenačkim predstavnicima za rješenje svih spornih pitanja koja se odnose na dostavu podataka za verifikaciju, kao i prijedloga memoranduma o saradnji i razumijevanju, a u korist bh. štediša obuhvaćenih presudom.  

Evropski sud za ljudska prava pri Vijeću Evrope je 16.7.2014. godine donio Odluku o slučaju „Ališić protiv BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije“. Pomenutom odlukom potvrđeno je kršenje Konvencije o ljudskim pravima od strane Slovenije i Srbije (stara devizna štednja u Ljubljanskoj i Invest banci). Sloveniji i Srbiji je naloženo da u roku od godinu dana poduzmu neophodne mjere kako bi svim štedišama iz BiH omogućili da vrate svoje štedne uloge.