BIH

ARNAUT: Ukida se naknada za nerad

Nakon što je Dom naroda BiH podržao ukidanje "bijelog hljeba"

S. D.

9.2.2016

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH koji je prije godinu dana uputio u parlamentarnu proceduru izmjene zakona kojima se ukida "bijeli hljeb" nakon što je većina u Domu naroda podržala ovaj zakonski prijedlog ponovio je da se konačno ukida naknada za nerad.

- Ovim Zakonom ukida se bijeli hljeb, ukida se naknada za nerad koja trenutno postoji 12 mjeseci nakon što neko završi jednu od vrlo privilegovanih funkcija. Dakle, apsolutno je to neprihvatljivo, posebno u situaciji u kojoj se BiH nalazi. Danas je zakon usvojen u prvom čitanju, mogu slobodno reći "bijeli hljeb" je ukinut u prvom čitanju. Kad završe mandat prema ovom prijedlogu SBB-a  koji je usvojio Predstavnički dom još prije tačno godinu dana nema više "bijelog hljeba" - kazao je Arnaut novinarima u Sarajevu.

Arnaut je izrazio očekivanje da će zakon biti usvojen i u drugom čitanju, također. On je podsjetio i da Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH ima prijedlog da se primanje "bijelog hljeba" ograniči na šest mjeseci.

- Međutim, građani nisu tražili pola bijelog hljeba, nisu tražili frtalj bijelog hljeba, tražilo se da se "bijeli hljeb" potpuno ukine i to je ono što ovaj prijedlog koji je danas usvojen u prvom čitanju postiže prijedlogom SBB-a. Potpuno se ukida "bijeli hljeb" - naglasio je Arnaut.

Arnaut se osvrnuo i na komentare nekih delegata da za ukidanje "bijelog hljeba" postiji ustavna prepreka.

- Tu potpuno griješe. Dakle, Ustav BiH zabranjuje smanjenje naknada za vrijeme trajanja mandata, a "bijeli hljeb" je po definiciji naknada nakon isteka mandata. To su potpuno dvije različite kategorije. Ali kolege koji o tome govore nisu pravnici i ne razumiju materiju - pojasnio je Arnaut.

Arnaut je odgovorio i na novinarsko pitanje o tome da su smijenjeni ministar prometa i komunikacija Slavko Matanović, te nekadašnji zamjenik ministra odbrane Emir Suljagić, inače kadrovi DF-a uzeli "bijeli hljeb".

- Na žalost, to je stečeno pravo. Da Dom naroda, odnosno Komisija za finasije i budžet nije odgađala da ovo stavi na dnevni red godinu dana i da je ovo usvojeno u martu prošle godine, a moglo se, niko nakon toga ne bi mogao uzeti "bijeli hljeb" - kazao je Arnaut.

Istakao je i zadovoljstvo današnjom raspravom u Domu naroda tokom koje ukazano na gruba kršenja poslovnika u pogledu donošenja ovog zakona.  

Arnaut je odgovorio i na pitanje da li je "bijeli hljeb" dovoljno ukinuti na državnom nivou.

- SBB je također istovremeneo, istog dana kada je predao Zakon u proceduru u januaru 2015. godine u Državnom parlamentu također to uradio u Parlamentu FBIH. Trebate pitati zašto to tamo još stoji. A što se tiče Narodne skupštine RS mi nemamo ovlaštenog predlagača, možda treba pitati tamo nekog ko bi to mogao predložiti. Apsolutno je neophodno nastaviti ovu borbu - naglasio je Arnaut.

Dodao je da BiH treba još promjena, koje će dovesti do ušteda i smanjiti javnu potrošnju.

- Nije bijeli hljeb konačna stvar. Na SBB-ov prijedlog ukinuli smo naknade van radnog vremena, ograničili ih na 475 KM u komisijama, evo danas polako ukidamo "bijeli hljeb", nadam se i konačno. Ukoliko se bude poštovao poslovnik očekujem da bi Zakon trebao biti usvojen najkasnije do kraja idućeg mjeseca, do kraja marta - rekao je Arnaut.

 

Najavio je i da  SBB razmišlja o upućivanju u parlamentarnu proceduru još nekoliko prijedloga o ukidanju privilegija za funkcionere.