LIFESTYLE

UZNEMIRUJUĆE Ova žena je 40 godina konzumirala alkohol, a ljekare je šokirala grbama po tijelu

Teško opijanje uzelo danak

(Al. Ti.)

9.2.2016

Ženi koja je teška alkoholičarka već 40 godina na leđima se razvila ogromna grba kao rezultat pretjerane konzumacije alkohola. Doktori koji su liječili ovu 64-godišnjakinju ostali su iznenađeni kad su kod nje otkrili stanje poznato kao 'bivolja grba', prenosi Daily Mail.

U početku nisu znali o čemu se tačno radi s obzirom da pacijentica također ima i velike kvrge po vratu i rukama. No nakon nekog vremena uspjeli su postaviti dijagnozu. To se stanje zove Madelungova bolest.

Stanje u kojem se razvijaju masni tumori po torzu, češće je kod muških alkoholičara nego kod žena.

Doktor iz Brooklyna kome se nesretna žena obratila za pomoć rekao je kako je bolesnica stigla potpuno dezorijentirana i žaleći se na slabost u rukama.

Kad su je pregledali, ostali su u šoku kad su pronašli ogromne kvrge po njenom tijelu.

- Na prvi pogleda to nam je izgledalo kao otekline oko vrata, na gornjem dijelu torza i po rukama. Pacijentica je kazala i kako tu slabost u mišićima osjeća već godinu dana te da zbog toga skoro više uopće ne izlazi iz kuće - rekli su doktori.

Priznala je i kako je alkoholičarka već 40 godina, a njeno posljednje teško opijanje dogodilo se oko dva dvije sedmice prije dolaska na pregled.

Krvne pretrage razotkrile su ketoacidozu, rijetko ali potencijalno smrtonosno stanje koje se češće viđa kod dijabetičara. Kod tog stanja tijelo razgrađuje masnoću pri čemu se stvaraju nusproizvodi zvani ketoni. Oni se nakupljaju u krvi zbog čega ona postaje zakiseljena što može dovesti do smrti. Pacijentici je također ustanovljeno i teško oštećenje jetre.

Madelungova bolest povezuje se s alkoholizmom, dijabetesom i bolestima jetre, a češća je kod ljudi mediteranskog porijekla.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, ali zajedničko im je nagomilavanje tkiva ispod kože što dovodi do gubitka mobilnosti od vrata naniže.

U većini slučajeva ovo je stanje ipak benigno, iako vrlo neugodno. Još se ne zna kako to tačno pijenje velikih količina alkohola dovodi do ovog stanja, a kod nealkoholičara najvjerovatnije se radi o promjenama u staničnom DNA.

64-godišnja žena je doktorima rekla kako nije bila svjesna grbe i nije ju brinulo kako izgleda. Kao tretman preporučuje se liposukcija, a da bi se spriječilo ponovno nakupljanje masnoće svakako treba prestati piti.