BIH

SUD BIH: Damiru Lipovcu sedam godina zatvora za ratni zločin na području Dervente

Prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice

Fena

9.2.2016

Prihvatanjem sporazuma o priznanju krivice, Sud Bosne i Hercegovine osudio je Damira Lipovca na sedam godina zatvora zbog ubistava, nečovječnog postupanja i pljačkanja civila srpske nacionalnosti na području Dervente.

Prema presudi, Lipovac je kao pripadnik 103.brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Derventi i komandant logora formiranog u osnovnoj školi u Poljarima, u prvoj polovini juna 1992. godine ubio dvojicu zatočenika.

- Ušao je u logor i izveo Borisa Stjepanovića, te pucajući iz automatske puške ga usmrtio. Potom je iz logora izveo sve zatočenike i pokazujući im ubijenog, govorio da im je to opomena - kazao je Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Lipovac je vatrenim oružjem usmrtio i Boru Markovića, kojeg je, kako je kazao sudija Jukić, prethodno pretukao.

Vijeće je utvrdilo da je Lipovac u junu 1992. godine nečovječno postupao prema civilima zatočenim u logoru u Poljarima, koje je tukao kundacima i drugim predmetima, pržio cigaretama i užarenom žicom, te tjerao da pjevaju ustaške pjesme.

- Lipovac je također opljačkao zatočenike, kada je stavio ćebe na sredinu prostorije gdje su oni morali predati sav novac i druge dragocjene vrijednosti koje su imali - kazao je sudija.

Vijeće je utvrdilo da je sporazum o priznanju krivnje Lipovac potpisao dobrovoljno i sa sviješću o počinjenom krivičnom djelu, čime se odrekao prava na žalbu ili suđenja.

Govoreći o visini sankcije koja mu je izrečena, a u kojoj su između ostalih, cijenjeni motiv, odgovornosti, način izvršenja zločina, te njegove posljedice, sudija je kazao kako smatra da je izrečena kazna od sedam godina zatvora srazmjerna težini učinjenog djela.

- Cijenjene su i olakšavajuće okolnosti, i to da je optuženi u potpunosti priznao krivicu i izrazio iskreno kajanje, te da je u vrijeme zločina bio mlad, odnosno da je imao 22 godine - rekao je Jukić.

Po riječima sudije, raspon kazne za zločin protiv civilnog stanovništva prema Krivičnom zakonu SFRJ, po kojem je donesena presuda, je od pet do 15 godina.

U kaznu zatvora Lipovcu će biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru, od maja 2014.godine, kada je uhapšen u Holandiji. Bosni i Hercegovini je izručen u novembru 2015.godine.

Presudom Suda BiH, svi oštećeni s imovinsko-pravnim zahtjevima su upućeni na parnicu, ajavlja BIRN-Justice Report.