NOGOMET

LENDRIĆ ZA "AVAZOV" PORTAL Želim i u Željinom dresu nastaviti golgeterski učinak protiv Sarajeva!

Novi napadač Plavih pred proljetni dio Premijer lige

N. KUSTURA-A.TIRO

9.2.2016

Najbolji strijelac i ponajbolji fudbaler Željezničara u pripremnim utakmicama ove zime bio je 24-godišnji napadač Ivan Lendrić, koji je prije dolaska na Grbavicu nosio dresove Hajduka, Zrinjskog, Zulte Waregema, Lokomotive, Kapfenbergera, Sudtirola, Celja, Orheija i Kerkyre.

Sudeći po prijateljskim utakmicama izgleda da se Lendrić vraća u golgetersku formu nakon što nastupi u inostranstvu nisu prošli onako kako je zamišljao. U intervjuu za "Avazov" portal Lendrić nam govori o svojoj željama i ciljevima u novom klubu u proljetnom dijelu sezone.

Kakvi su Vaši prvi utisci o Fudbalskom klubu Željezničar?

- Sretan sam što sam potpisao za Željezničar. To mi je bila velika želja iako sam na stolu imao nekoliko znatno unosnijih ponuda. Ovdje sam i bliže kući u odnosu na druge klubove pa je i to prevagnulo.

Poznato je da ste promijenili veliki broj klubova u dosadašnjoj relativno kratkoj karijeri. Može li se očekivati da ćete na Grbavici duže se zadržati?

- Potpisao sam ugovor na godinu i pol dana, tako da se planiram i nadam se da ću najmanje to vrijeme i zadržati se na Grbavici. 

Nije prirodno da je Željo šesti

Najbolje partije pružao ste pružali upravo u Premijer ligi i to u dresu Zrinjskog, za koji ste postigli 16 pogodaka osvojivši tako i naslov najboljeg strijelca lige. Da li ovaj put možete ponoviti sličan uspjeh?

- To je bila moja prva seniorska liga i odmah sam bio najbolji strijelac lige. Nadam se da mogu ponoviti taj uspjeh te mogu obećati da ću davati 100 posto od sebe. Osjećam da bih mogao zabiti čak i više golova nego dok sam igrao za Zrinjski, jer je mostarski klub te sezone imao najlošiji plasman na tabeli u posljednjih deset godina. Čini mi se da je Željezničar sa novim igračima puno bolja ekipa nego što je to bio tadašnji Zrinjski. 

Željezničar je prvi dio sezone odigrao ispod svog renomea, a najviše je izostala efikasnost. Koliko Vaš dolazak i još par ofanzivaca može popraviti taj segment igre kluba s Grbavice?

- Nije prirodno da Željo bude šesti na tabeli. Ne bih rekao samo da je ofanzivni dio ekipe "zaslužan" za to jer postoje mnogi drugi bitni faktori. Nadam se da će u drugom dijelu sezone to biti druga priča, te da ćemo na kraju izboriti evropska takmičenja što nam je i konačni cilj. 

Svojim igrama i golovima istakli ste se na prijateljskim utakmicama iako je primjetno da Vam mjesto u startnoj ekipi nije zagarantovano. Možete li izboriti mjesto prvog napdača ekipe?

- Vjerujem u sebe. Često kažem, ako ja ne vjerujem u sebe, ko će drugi vjerovati. Nadam se da ću se izboriti za što veću minutažu. Koliko će to biti nije samo do mene već i do trenera i ja ću to ispoštovati.

Kakvo mišljenje imate o "konkurentima" na svojoj poziciji kao što su Đermanović, Mujagić, pa i Beganović?

- Svi su izuzetno kvalitetni i treneru neće biti lako izabrati. Vidjet ćemo. Borit ćemo se svaki dan na treningu, pa će treneru biti lakše i teže istovremeno za izabrati.

Koliko će Vam dobro doći pripreme u Turskoj?

- Sigurno je da će nam dobro doći. Bolji su tereni. Nekad je dobro i malo se skloniti iz sredine gdje si stalno. Nećemo mi sad biti nešto pretjerano dugo u Turskoj. Po mom mišljenju je ovih 10 dana optimalno da dođemo u što bolju formu pred nastavak sezone.

Sloboda će "pasti"

Jeste li u inostranstvu pratili bh. ligu? Ko je po Vama favorit za osvajanje titule?

- Pratio sam našu ligu i sažetke sa utakmica. Uglavnom su me interesovali rezultati Željezničara, Zrinjskog, Sarajeva, Širokog... Mislim da su upravo hercegovački klubovi najbliži osvajanju naslova, dok za Slobodu mislim da će "pasti" i da neće moći izdržati trku do kraja. Sarajevo i Radnik imaju manje šanse za titulu, dok je nama cilj izboriti Evropu te pokušati osvojiti Kup.

Veliki motiv svih napadača koji igraju u Željezničaru je postizanje gola ljutom rivalu - Sarajevu? Da li ste stigli razmišljati o tome?

- Dobio sam informacije o rivalitetu koji vlada u glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom vječitog derbija. Sarajevu sam već postigao dva gola kada sam nastupao za Zrinjski i nadam se da ću dobru seriju protiv bordo kluba nastaviti i u Željinom dresu. Sigurno da niko ne bi bio sretniji od mene.

Ibišević je tip igrača koji volim

Koji vrhunski napadač ima stil igre kojem Vi težite?

- Uvijek sam volio stil igre koju je preferirao Arsenal prije nekih 10-tak godina na čelu sa Bergkampom i Henryjem. Sviđa mi se i tip igrača kao što je Torres u vrijeme dok je nastupao za Liverpool. Od bh. fudbalera najviše mi se sviđa igra Vedada Ibiševića koji je pravi borac na terenu, ali i sjajan strijelac.

Sarajevo je prelijep grad

Kakvo mišljenje imate o glavnom gradu Bosne i Hercegovine?

- Sarajevo je prelijep grad koji me već za ovo kratko vrijeme oduševio. Sviđa mi se mentalitet ljudi i već se osjećam kao da sam kod kuće.