VIJESTI

POSLANICI OPOZICIJE: Vlast i dalje zavlači ruke u džep građana RS

Narodna skupština RS-a

Autor:G. D.

9.2.2016

Predsjednik NDP-a i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini RS Dragan Čavić rekao je da su poslanici vladajućeg bloka i drugi put odbili da pričaju o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak. Čavić kaže da drugi put u parlament upućuje inicijativu za izmjenu ovog zakona, ali da vlast nema želju da to uradi.

- Taj zakon mora da se mijenja u skladu sa praksom u regionu. Ako je neko prije 30 godina kupio stan u banjalučkom naselju Starčevica i platio ga 70.000 maraka, on danas sigurno vrijedi suplo više - 140.000 KM. Pretpostavimo da isto lice taj stan želi da pokloni svom djetetu, jer on želi da ode na selo i da stan ustupu djetetu koje ne može da kupi vlastitu nekretninu. On, prema ovom zakonu, mora da plati deset odsto poreza koji predstavlja razliku između kupovne i prodajne cijene. Dakle - moraće da plati 7.000 maraka - kazao je Čavić.

On je dodao da Vlada RS ne želi da izmijeni ovakav zakon, jer i dalje namjeravaju da pljačkaju građane RS. Čavić je istakao da će Vlada RS uskoro građanima RS podijeliti gas-maske na kojima će biti brojčanici za potrošnju vazduha.

- To je još jedino ostalo - da nam naplate vazduh koji dišemo. Uništili su realni sektor i sada im samo ostaje da svoje minuse finansiraju iz džepova građana RS - rekao je Čavić.

Šef Kluba poslanika SDS-a u NSRS Vukota Govedarica istakao je da poslanici pozicije nisu željeli da govore o izmjenama ovog zakona, ali da je više nego neophodno da javnost čuje o čemu se radi.

- Građanima treba reći da ih vlast ovim zakonom pljačka. Oni to moraju da znaju. Mi opet upućujemo inicijativu u skupštinu, poslanici opozicije to prihvataju, na odborima nema zamjerki, ali se u parlamentu o ovome ne raspravlja. To je nečuveno - kazao je Govedarica.

Čavić: Više neću da komentarišem Dodikove izjave

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je danas u Banjoj Luci da mu ne pada na pamet da komentariše inicijativu predsjednika RS o promjeni Ustava RS i ukidanja Vijeća naroda RS. Čavić je kazao da neće više komentarisati Dodikove izjave, jer predsjednik RS danima vrijeđa i podmeće opozicije priče o navodnom rušenju RS.

- Ne mogu više to da slušam i ne želim više to da komentarišem. Molim vas da me više nikada ne pitate da komentarišem Dodikove izjave. Obećao je poštenje, a okupio lopove oko sebe. Obećao je borbu protiv kriminala, a svi kradu. I šta ja mogu tu da komentarišem - kazao je Čavić.

On je dodao da će se Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima RS ponovo naći pred poslanicima na sljedećoj redovnoj sjednici NSRS. Ukoliko ga skupština usvoji u onom obliku u kojem ga je predsjednik RS vratio, Zakon se automatski objavljuje u "Službenom glasniku RS". Na ovaj Zakon, rekao je Čavić, biće moguće djelovati amandmanski.