VIJESTI

Novalić primio delegaciju IFC-a na čelu sa Thomasom Lubeckom

Članica grupacije Svjetske banke

Redakcija

9.2.2016

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, sa saradnicima, primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članicu grupacije Svjetske banke, na čelu s regionalnim menadžerom IFC-a za zapadni Balkan Thomasom Lubeckom.

U delegaciji je bio i službenik zadužen za investicije u telecomu, medijima i tehnologiji u uredu IFC-a u Istanbulu Temel Oktem.

Osnovne teme razgovora bile su jačanje dalje saradnje, s posebnim osvrtom na planove privatizacije u 2016. godini i razmjena mišljenja o provođenju IFC strategije u Bosni i Hercegovini.

Federalni premijer upoznao je goste s do sada učinjenim koracima u provođenju Reformske agende i zadacima koji predstoje u ovoj i narednim godinama.

Posebno je istakao ulazak u rješavanje pitanja za stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i investicije, naglasivši pritom da su prioriteti uspostavljanje privrednih sudova i donošenje zakona o stečaju te otvaranje mogućnosti za kraće i jeftinije registriranje privrednih subjekata u svakoj općini Federacije BiH.

Kada je riječ o privatizaciji, premijer Novalić je istakao da je ona neophodna i neupitna u kompanijama u kojima Federacija ima manjinski udio te upoznao goste s planom privatizacije za ovu godinu za koji je Vlada FBiH dala saglasnost.

Lubeck je rekao kako je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) spremna pomoći u svim segmentima koji se tiču ovih pitanja, naglasivši da je s premijerom FBiH “govorio sasvim istim jezikom”, precizirajući da je to “jezik realnosti”.