VIJESTI

Aid Rifatbegović pjesmu "Nisi sam" posvetio Radončiću

Snimljena u studiju u Tuzli

Dž. Č.

9.2.2016

Bosanskohercegovački umjetnik Aid Rifatbegović, autor čuvene "Sarajevske kocke" i bivši stručni saradnik Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, napisao je pjesmu podrške lideru SBB-a Fahrudinu Radončiću, koji se nalazi u pritvoru od 27. januara, prema odluci Suda BiH. Stihovima "Nisi sam", naglašava Rifatbegović, želi poručiti Radončiću da je javnost uz njega. 

- Ovo je moj skromni doprinos prema čovjeku kojeg izrazito poštujem i cijenim. Želio sam ovjekovječiti momenat u vremenu. Smatram da se čovjek poput njega ne treba nalaziti tamo gdje se trenutno nalazi - kazao je Rifatbegović.

Rifatbegović je radio tekst i muziku za pjesmu "Nisi sam", a aranžman je radio sa kolegom Peđom Hasićem iz Tuzle, u studiju "Obala".

Ovaj bh. umjetnik ističe da ne želi govoriti o politici, već, kako kaže, gospodina Radončića posmatra kao čovjeka, vizionara, kreatora i tvorca. To je najbolje opisao stihovima "dal je skrivio što je gradio, što je stvarao i dobra činio" koji se provlače kroz pjesmu.

- Želim skrenuti pažnju ljudima na njegov rad u 20 godina. Po meni, ono što je uradio, nije uradio za sebe, već za dobro našeg naroda. U njegovom tornju i hotelu rade ljudi, tu se uvijek nešto dešava, zar to nije lijepo za vidjeti. Stvorio je i omogućio, pa tako danas veliki broj naše djece, studenata, hrani "Avaz" - kazao je Rifatbegović.

On dalje dodaje da je imao samo jednom priliku da se rukuje sa Radončićem, a prije toga sjeća ga se kao "izuzetno kvalitetnog novinara".

- U vrijeme kad se novinarstvo drugačije tretiralo i radilo, gospodin Radončić je radio kao novinar, baš kao i moj otac, i pamtim ga kao dobrog čovjeka još iz tog vremena. Jednom prilikom čuo sam da je radnici u "Avazu" koja je imala smrti slučaj u porodici prišao i rekao "Sine, reci šta ti treba da pomognemo". To je jedna gromada od čovjeka i zato sam mu posvetio pjesmu - zaključio je Rifatbegović.

Poslušajte kako zvuči njegova pjesma "Nisi sam":