VIJESTI

Uz pomoć Evropske unije firma "Excel Assemblies BH" nastavila je proizvodnju sa svojih pet stotina radnika

EU Program za oporavak od poplava - uspostavljanje normalnih uslova za život -pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi

Redakcija

10.2.2016

Aktivnosti EU Programa usmjerene na ekonomski oporavak omogućile su da se sačuva i otvori više od 5.600 radnih mjesta u zajednicama pogođenim poplavama

Nadasve uspješna firma "Excel Assemblies BH" iz Maglaja koja se bavi proizvodnjom kablovskih sastava i sistema za strane proizvođače vozila i teških mašina, uključujući i svjetski poznatog Lotusa, pretrpjela je velike štete u katastrofalnim poplava u maju 2014.

Tri smjene

Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava koji provodi UNDP, firma se podigla na noge i nastavila proizvodnju sa svojih pet stotina radnika koji rade u tri smjene.

U poplavi je stradalo prizemlje objekta gdje su se nalazili gotovi proizvodi, repromaterijal, kao i brojni uređaji i mašina za ultra-sonično varenje kablova koja je od suštinske važnosti za sam proces proizvodnje i kvalitet proizvoda.

- Mi smo na palete i prvi sprat dizali sve što se od opreme, proizvoda i materijala moglo podići, ali voda je jednostavno prebrzo nadirala. Svi radnici su bili uspaničeni i zvali svoje domove. Većina ih je otišla kućama - kazao je direktor Suvad Ahmetspahić, te dodao da su radnici koji su tu ostali, radili cijelu noć i spašavali ono što se spasiti može.

Voda se povukla istom brzinom kojom je i došla i ostavila ogromnu štetu, koja je trebala biti nadoknađena kako bi preduzeće opstalo, a to se prvobitno odnosilo na zamjenu već gotovih, a oštećenih proizvoda novim i na proizvodnju već prihvaćenih narudžbi.

- Kada radite sa auto industrijom nema prostora za probijanje rokova ili za greške na isporučenim proizvodima. Ako se to desi gubite klijente - objašnjava Ahmetspahić.

On kaže da je po povlačenju vode pozvao radnike da pokušaju barem privremeno osposobiti neke mašine.

- Moram istaći da su ljudi dolazili i samoinicijativno i da smo zahvaljujući njima nakon tri dana očistili prostor i počeli sa proizvodnjom sa mašinama koje smo imali, a svekako bismo ispoštovali zadane rokove prema kupcima i očuvali reputaciju firme – naglašava Ahmetspahić.

On objašnjava da u tom trenutku niko nije mislio na umor već da su svi bili skoncentrisani na isporuku. Radili su dan i noć, a gotove proizvode su, uz puno veće troškove, slali avionima na finalno odredište jer su već izgubili nekoliko dana.

Konkurentska prednost

Pod takvom finansijskom spregom i gubicima "Excel Assemblies" se prijavio EU Programu za oporavak od poplava za pomoć. Preduzeću su dodjeljena nepovratna sredstva za nabavku novih mašina koje su im omogućile da nastave neprekidnu i kvalitetnu proizvodnju uz manje troškove.

- Nama je veoma bitno da imamo kvalitetne mašine kako bi održali proizvodnju i kvalitet naših proizvodaa samim tim i teško stečeni ugled na tržištu– objašnjava Ahmetspahić i dodaje:

- Nabavili smomašinu za ultra-sonično varenje kablova, prese, digitalne sprave za mjerenje sile. To su mašine koje su veoma softverski osjetljive i koje su prve stradale. Da nije bilo EU Programa za oporavak od poplava, siguran sam da bi naša firma izgubila mnogo kupaca i da se ne bi tako lako "vratili u igru" - rekao je.

Snaga i konkurentska prednost "Excel Assemblies BH" leži u njegovih 500 radnika koji u prosjeku imaju 26 godina i od kojih su 70 posto žene. 

Više o tome pogledajte u video prilozima.

Ekonomski oporavak

Aktivnosti EU Programa usmjerene na ekonomski oporavak nakon poplava omogućile su da se sačuva i otvori više od 5.600 radnih mjesta.

Ukupno 116 malih i srednjih preduzeća je opskrbljeno potrebnom opremom i materijalima, pružena im je obuka te im je olakšan pristup tržištima. Preduzeća su na taj način zadržala 3.776 radnih mjesta i otvorila oko 550 novih – čime je broj radnih mjesta narastao na 4.326. Pored toga, 1.270 komercijalnih i malih poljoprivrednih proizvođača su dobili pomoć da ponovo pokrenu proizvodnju i ostvare održive mjesečne prihode od kojih sada žive njihove porodice.