VIJESTI

PENDEŠ: Nisam dala instrukcije tajnici za evidentiranje Jovića

Ministrica odbrane svjedočila u svoju korist

E. MASLO

9.2.2016

Svjedočeći u svoju korist, aktuelna ministrica odbrane Marina Pendeš jučer je u Sudu BiH kazala da nikada nikome nije dala instrukcije da evidentira prisustvo njenog savjetnika Ive Mire Jovića kada on nije bio na radnom mjestu. Pendeš se tereti da je, vršeći dužnost zamjenika ministra odbrane, omogućila da se savjetniku u njenom kabinetu isplaćuju plaće i naknade, iako nije redovno dolazio na posao. Na taj način, Joviću je na ime angažmana u svojstvu savjetnika isplaćeno 17.000 KM.

U optužnici se navodi da je Pendeš izdala naloge svojoj sekretarici o vođenju navodnog Jovićevog prisustva na poslu, dok je provjerama utvrđeno da on nije redovno dolazio na radno mjesto, a da je ostvarivao plaće i naknade.

- Moja tajnica nikada nije dobila instrukcije da piše plus kada neko nije bio prisutan na radnom mjestu – kazala je Pendeš.

Ona je rekla da je Jovića angažirala sredinom 2013. da joj svojim iskustvom i znanjem pomogne u rješavanju više zadataka. Kazala je i da je on radio sve ono što ona nije stizala, misleći na obilježavanje godišnjica.

- Savjetnik ne mora biti u uredu da bi obavljao poslove – kazala je Pendeš.

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića na koji ju je način izvještavao o sastancima i obavezama, Pendeš je odgovorila usmenim i pismenim putem i telefonskim pozivima. Evidenciju o tome vodila je dok je bila zamjenica ministra. No, pojasnila je da je početkom 2015. mislila da više neće biti dio Ministarstva odbrane, zbog čega je očistila kabinet i tako je obrisala svu evidenciju o tome.

Rekla je da je čudno to što u spornom periodu na samo tri šihterice stoji njen potpis, dok je za ostale mjesece upotrijebljen faksimil. 

- Malo je neobično da sam od juna 2013. do februara 2015. samo tri puta lično potpisala. Osoba koja je ovlaštena za upotrebu faksimila, ali i da utvrdi tačnost navedenih podataka je šef kabineta – kazala je Pendeš.

Ona je rekla i da je nekorektno to što je bivši ministar Zekerijah Osmić nije upozorio da je 2014. podnesena prijava protiv nje zbog evidentiranja Jovića na radnom mjestu. 

Materijalni dokazi 

Nakon što je Pendeš završila svjedočenje, odbrana je uložila materijalne dokaze. Između ostalog, advokatica Senka Nožica uložila je četiri rješenja o upotrebi faksimila, specifikacije o isplati plaća, tri rješenja o godišnjem odmoru Jovića, za kojeg je u šihterici pisalo da je u 2014. iskoristio samo dva dana iako je koristio mnogo više dana, pismene zahtjeve za zamjenske dane i drugo.