VIJESTI

ZOLIĆ: Žele razjediniti Bošnjake i manipulirati njihovim brojem!

Profesor o blokadi objave pravih podataka popisa

K. KEŠMER

9.2.2016

Tokom posjete Međunarodne monitoring misije (IMO) za popis stanovništva u BiH, a koju je predvodio čelnik Eurostata Piter Everers (Peter Everears), prije tri dana, statističkim agencijama u BiH date su jasne poruke da se u roku od tri sedmice moraju riješiti sva sporna pitanja vezana uz obradu podataka. 

Objava podataka popisa zakočene je zbog insistiranja Statističkog zavoda RS da se prilikom obrade primjenjuju metode kojima bi broj stanovnika bio znatno smanjen, na šta ne pristaje Agencija za statistiku FBiH.

Ima li dogovora

U zvaničnom saopćenju izdatom nakon sastanka Everersa s direktorima agencija nije navedeno je li postignut dogovor o metodologiji obrade podataka, osim da ona mora teći po evropskim standardima. No, kako nam je kazao ugledni demograf i statističar, profesor Hasan Zolić, koji je uključen u proces popisa, postoji bojazan da je Eurostat pristao na uvjete RS kako bi se rezultati prvog poslijeratnog popisa počeli što prije objavljivati.

- Prema prvom prijedlogu koji je Eurostat dao, bilo bi iz stalnog stanovništva izbrisano oko 200.000 ljudi koji nisu rezidentni, što je prihvatljivo. Ipak, kako sada stvari stoje, oni prihvataju da se izbriše mnogo veći broj, što mi ne možemo dozvoliti – kaže Zolić.

On kaže da je cijeli popis, umjesto statističkog, postao političko pitanje. Upravo zbog toga, kako smatra, neko želi manipulirati brojem stanovnika, pogotovo Bošnjaka. Zolić je naveo primjer iz 1971. godine, kada je rađen popis na kojem su se Bošnjaci prvi put mogli izjasniti kao posebna nacionalna grupa, i to kao Muslimani.

Koalicija SDA - SBB

- Jedan novinar i moj bivši student nedavno mi je donio stenogram sa sjednice Centralnog komiteta Komunističke partije, gdje su sjedili Branko Mikulić, Rodoljub Čolaković i jedna treća osoba. Čolaković je kazao da su stigli prvi rezultati popisa i da su Muslimani prvi po broju. To je bio prvi put da smo zauzeli prvo mjesto, do tada smo bili drugi u BiH. Mikulić onda u stenogramu govori: Treba to poništiti, ne može to tako – priča Zolić. 

Upravo takvo nešto trenutno se događa s bošnjačkim faktorom, kaže Zolić, samo su akteri drugi. Njihov položaj želi se oslabiti, a narod razjediniti. 

- Ni Srbima ni Hrvatima nikada nije odgovaralo bošnjačko jedinstvo. Prvi put smo krenuli zajedno, ujedinjeno. Od Komšića (Željka, op. a.) nismo mogli ništa očekivati, ali od Radončića i SBB-a zajedno sa SDA može se očekivati da zajedno rade – kaže Zolić.

Uspješne Bošnjake uvijek žele odsjeći

Komentirajući proces protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića, Zolić navodi kako vjeruje da će se na kraju ispostaviti da je nevin te da je sve rađeno zbog sujete određenih ljudi.

- Takav smo mi narod. Ako jedan Bošnjak počne malo da se izdiže, odmah se on reže, ili ovako ili onako – kaže Zolić.