VIJESTI

KARAVELIĆ: Ponovo, evo, stajemo u odbranu BiH!

Nakon okupljanja generala i predstavnika boraca s vlastima

E. HALIMIĆ

9.2.2016

Generali, komandanti, borci i branioci Bosne i Hercegovine zbog zabrinutosti trenutnim stanjem ponovo staju u odbranu države, jer su odlučili ponovo doprinijeti rješavanju trenutnih problema i krize, kazao je za “Avaz” predsjednik Udruženja generala BiH Vahid Karavelić. 

On je tako pojasnio zaključke radnog sastanka člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i federalnog ministra za pitanja boraca Salke Bukvarevića s najodgovornijim starješinama korpusa i divizija Armije RBiH od 1992. do 1995. godine. 

Destrukcija BiH

Sastanak je održan na zahtjev Udruženja generala BiH, a prisustvovali su mu predstavnik SBB-a Sead Jusić, kao i izaslanik reisu-l-uleme Ismail ef. Smajlović. General Karavelić ispričao nam je da je na sastanku bilo riječi o pitanjima koja spadaju u oblast pokušaja destrukcije, potkopavanja, narušavanja ustavnog poretka BiH. 

- Tu smo se dotakli niza pitanja, od terorizma, neposlušnosti zakonodavnih i izvršnih organa BiH, pa sve do procesuiranja velikog broja boraca BiH, što smatramo da je jedna vrsta dešavanja koja ide u pravcu destrukcije i destabilizacije BiH – pojasnio je Karavelić. 

Dodao je da je, također, bilo riječi o ukupnom odbrambeno-sigurnosnom sistemu BiH te da su borci ukazali na određene stvari, kao što je narušavanje balansa naoružavanja u regionu, o potrebi potpune implementacije Zakona o odbrani. 

- Zabrinjava nas da nikad nije formirana rezerva OSBiH, kao i pitanje zašto se ne vrši modernizacija naših OSBiH. Protivimo se smanjenju kapaciteta, jer su one garant BiH. Mnogi iz politike i današnji oficiri i generali zarad stolice ustručavaju se govoriti o ovoj temi – naglasio je Karavelić. 

Važne integracije

Ministar Bukvarević za naš list kaže da je dogovoreno da se ovakvi sastanci održavaju najmanje jednom godišnje te da se na njima pravi presjek stanja u državi. 

bukvarevic-salko

Bukvarević: Krenuti naprijed

- Data je puna podrška političkom rukovodstvu BiH koje radi na projektima priključenja NATO-u i EU. Također, razgovarali smo i o setu prava boraca i o sredstvima koja izdvajamo za boračke kategorije – pojasnio je Bukvarević. 

Izjednačavanje žrtve i agresora

Znatan dio sastanka bio je posvećen pitanjima procesuiranja boraca Armije RBiH. 

- To je toliko uzelo maha da sam ja doslovce rekao da samo treba da našim borcima daju 1.400 godina zatvora pa da onda po svim pitanjima budemo izjednačeni. To vodi u pravcu izjednačavanja žrtve i agresora, što nikako ne može biti dobro ni za koga u BiH - kategoričan je general Karavelić. 

Ključne činjenice sa sastanka

- Zabrinutost zbog stanja u BiH
- Ogorčenost zbog pokušaja izjednačavanja
- Podrška fondaciji za pružanje pravne pomoći borcima
- Donošenje jedinstvenog zakona o pravima boraca
- Uvesti projekte zapošljavanja prije svega djece šehida i poginulih boraca