VIJESTI

ŠKOLSTVO U SBK Nastava traje, a samo 50 posto linija je ugovoreno

Nastavljaju se problemi s prijevozom učenika

K. KAVAZOVIĆ

9.2.2016

Iako je drugo polugodište počelo prije dvije sedmice, a u školama koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku prije tri sedmice, problemi s prijevozom učenika još nisu riješeni u Srednjobosanskom kantonu. Tek oko 50 posto linija je ugovoreno.

Dužina relacije

Vlada SBK dala je saglasnost za izdvajanje linije Didaci - Dom zdravlja Travnika. Nakon protesta roditelja, djeca iz ovog sela više neće dolaziti autobusnom linijom Karaula - Travnik, nego novom linijom Didaci - Dom zdravlja Travnik, što je predložila resorna ministrica Katica Čerkez (HDZ BiH).

- Provest ćemo proceduru i pokušati izabrati najpovoljnijeg ponuđača, ali i pokušati razgovarati s dosadašnjim prijevoznikom („Travnik-trans”, op. a.). Komisija će procijeniti dužinu relacije, najpovoljniju cijenu, a da djeca sigurno budu dovezena od Didaka i Nule do stajališta Dom zdravlja u Travniku - kazala je Čerkez.

Kantonalni premijer Tahir Lendo (SDA) sugerirao je da dosadašnji prijevoznik „Travnik-trans" pristaje na vanlinijski prijevoz ove grupe učenika.

Međutim, linija Didaci - Travnik samo je djelić problema prijevoza učenika jer veliki broj linija na području SBK nije ugovoren.

- Po velikom tenderu, potpisano je oko 50 posto ugovora. Očekujem da će Ured za žalbe privesti kraju procedure i za općine Vitez, Busovača i Travnik te većim dijelom za Novi Travnik - izjavila je Čerkez.

Novi način 

U Vladi SBK razmišljaju o novom načinu rješavanja problema prijevoza učenika. Model putem javnih poziva i ugovaranja između Vlade i prijevozničkih firmi zbog raznih interesa pokazao se kao loš. Prošle jeseni se spominjala i mogućnost da roditelji čija djeca ostvaruju pravo na prijevoz potpišu ugovore i sami kupuju mjesečne ili godišnje karte. 

Prilika za zaradu 

Jedno je sigurno, s više od 5.000 učenika koji ostvaruju pravo na prijevoz i godišnjim izdvajanjima većim od 3,3 miliona KM za ove svrhe SBK je dobra prilika za zaradu prijevozničkim kućama.

Da je tako, potvrđuje i dolazak velikih prijevozničkih firmi iz Sarajeva i Hercegovine koje se prijavljuju za prijevoz učenika.