BIH

SEAD PAŠIĆ: Za četvrtu deceniju postojanja Univerziteta dva nova studijska programa

Rektor Univerziteta "Džemal Bijedić"

Razgovarala: Meliha SMAJKIĆ

9.2.2016

Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" jučer je započelo obilježavanje 39. godišnjice osnivanja i rada ove najstarije visokoškolske ustanove u Hercegovini. 

Izrada strategije

Tako će svečana sjednica Senata biti održana u četvrtak, a dva dana kasnije bit će promocija 850 diplomanata i magistranata koji su svoje diplome stekli na osam fakulteta te 26 studijskih programa u prvom ciklusu i 15 u drugom ciklusu studija.

- Smatram da se može reći da su na Univerzitetu napokon krenuli pozitivni trendovi, jer polako prevazilazimo naše najveće probleme. U protekloj godini smo završili vrlo važne stvari, prije svega akreditaciju Univerziteta, i kao 13. po redu smo se upisali u registar visokoškolskih ustanova u BiH. Bio je to veliki posao i za nas važan, a, također, tokom prošle godine smo konačno završili proces integracije i od jula djelujemo kao integrirana ustanova, u skladu s okvirnim i kantonalnim Zakonom o visokom obrazovanju - kazao nam je rektor Univerziteta dr. Sead Pašić, s kojim smo jučer razgovarali povodom obilježavanja ovog značajnog jubileja.

Ipak, pitanje finansiranja Univerziteta još nije riješeno...

- Nismo riješili sve probleme, ali ipak mogu kazati da smo u toku prethodne godine imali budžet za 15 posto veći nego ranije i za ovu godinu smo slično planirali. Dakle, na tom polju postoji trend poboljšanja situacije.

Vi ste već drugi mandat na rektorskoj poziciji. Na šta ste najviše ponosni u svom dosadašnjem radu?

- Preuzeo sam Univerzitet u prilično teškoj situaciji, pogotovo finansijskoj, gdje četiri plaće nisu bile isplaćene. Sada je ta situacija stabilizirana, a i u organizacionom smislu stvari su krenule nabolje, tako da je najveće postignuće, rekao bih, integracija Univerziteta. Pred nama je izrada nove strategije razvoja Univerziteta kroz koju ćemo definirati prioritetne ciljeve i, naravno, moramo popraviti finansijsku situaciju.

Potrebe tržišta

Od sljedeće akademske godine Univerzitet će ponuditi dva nova studijska programa - zdravstvo i dizajn interijera...

- Da. Na sjednici Senata donesena je odluka o tome. Dizajn interijera zajednički će realizirati Odsjek za likovnu kulturu Nastavničkog fakulteta i Građevinskog fakulteta, dok će zdravstvo biti univerzitetski studij, s obzirom na to da nijedan fakultet nije matičan za taj studij. Kada je u pitanju zdravstvo, poznato je da je Medicinska škola najpopularnija u Mostaru, pa smo, osluškujući potrebe tržišta, odlučili napraviti iskorak u tom pravcu. Formirali smo tim sastavljen od naših profesora i ljekara iz Kantonalne bolnice koji radi na izradi elaborata, a u narednom periodu ćemo provesti anketiranje među đacima 3. i 4. razreda Medicinske škole, kao i zaposlenim medicinskim radnicima, da oslušnemo mišljenje i raspoloženje naših budućih potencijalnih studenata i u skladu s tim ponudimo odgovarajuće studijske profile.

Studentski dom

- Već odavno postoji inicijativa za izgradnju studentskog doma i na tom planu se stvari pozitivno odvijaju, tako da bismo donacijom Antalije vrlo brzo mogli krenuti u izgradnju. Nažalost, Fakultet humanističkih nauka (FHN) jedini je bez novog objekta i, iako smo uradili glavni izvedbeni projekt i ishodovali sve neophodne dozvole, novac za takvu višemilionsku investiciju nemamo. Postojala su neka obećanja od TIKA-e da će jednim dijelom finansirati objekt, ali na tome se sve završilo - iznosi Pašić.