GLOBUS

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija zatražile primirje u Siriji

Uoči međunarodne konferencije o sirijskom ratu

Fena

9.2.2016

Sjedinjene Države i Saudijska Arabija jučer su zatražile primirje i humanitarni pristup u Siriji te razgovarale o mogućem slanju posebnih saudijskih snaga na teren, prije međunarodne konferencije koja će se ove sedmice održati o tom ratu.

- Naš je veliki interes da riješimo probleme u regiji prije nego nas oni unište - upozorio je saudijski ministar vanjskih poslova Adel al Jubeir pred novinarima u Washingtonu, u društvu američkog kolege Johna Kerryja.

Kerry je kazao da dvije savezničke zemlje "intenzivno rade na tome da Međunarodna grupa za pomoć Siriji (ISSG, sedamnaest zemalja i tri multilateralne organizacije koje su donijele diplomatske smjernice o sirijskom sukobu) bude kadra učiniti korak prema potpunom humanitarnom pristupu i potpunom primirju".

- Nadamo se da ćemo se, kada se ovih dana budemo vidjeli u Muenchenu, moći približiti tom cilju - istaknuo je Kerry.

Nakon susreta u Beču i u New Yorku krajem 2015., svjetske i regionalne sile, pa tako i Washington, Moskva, Rijad i Teheran okupljeni unutar ISSG-a, trebaju se u četvrtak sastati u Muenchenu kako bi pregovarali o zaustavljanju rata u kojemu je u pet godina poginulo 260.000 ljudi a milioni su izbjegli.

Taj takozvani bečki diplomatski proces potvrđen je 18. decembra rezolucijom UN-ova Vijeća sigurnosti koju je prihvatilo svih petnaest članova, među njima i Rusija. Taj tekst traži uspostavu primirja i humanitarni pristup sirijskim gradovima pod opsadom.

Pošto je mjesecima sarađivao s Moskvom radi pronalaženja rješenja za sirijsku krizu, Washington je prošle sedmice promijenio stajalište optuživši rusku vojsku, saveznicu sirijskih snaga, da je ofanzivom na Alep minirala krhke međunarodne mirovne napore.

- Odlučni smo sarađivati s SAD-om i našim saveznicima u svijetu kako bismo to riješili, bilo da je riječ o ratu protiv terorizma, pokušajima stabilizacije Bliskog istoka, izraelsko-palestinskom miru ili pak miru u Jemenu - rekao je Jubeir čija zemlja i SAD prolaze kroz razdoblje napetosti, posebno u vezi s Iranom i sa Sirijom.

Jubeir je odlazeći iz State Departmenta nakon razgovora s Kerryjem, odvojeno dao izjavu u kojoj se osvrnuo na prijedlog Rijada da u okviru međunarodne koalicije protiv IS-a pošalje u Siriju kopnene snage.

- Američka vlada je pružila potporu činjenici da je (saudijska) monarhija spremna poslati posebne snage u Siriju ako tako odluči međunarodna koalicija - rekao je Jubeir.

Washington je preko čelnika Pentagona još prošle sedmice dao do znanja da je sklon tom saudijskom prijedlogu.