LIFESTYLE

Posjetite Malware muzej i pogledajte što je nekad napadalo računare

Ovakvi procesi su potpuna suprotnost od današnjice

Autor:(A. Vr.)

8.2.2016

Većina korisnika računara ima prilično dobru ideju kako u današnje vrijeme izgledaju virusi i malware: pop-up prozori, spam stranice podešene kao početne stranice, lažne aplikacije koje se same instaliraju, spyware i jedan od najgorih – software koji omogućava daljinsku kontrolu uređaja. No, što je s vremenom kada je vladao MS-DOS? Kako su onda izgledali virusi?

Odgovore na ova pitanja možete naći u novo otvorenom Malware Museumu, koji nudi siguran i historijski pogled u ono što je računare napadalo osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća.

virusi

Malware Museum je osnovao stručnjak za sigurnost na internetu Mikko Hypponen. Muzej nudi katalošku prezentaciju starih virusa, a bez napuštanja internetskog preglednika moguće je i isprobati efekte starih virusa. Naravno, bez ikakve opasnosti po vaš računar.

Mnogi od predstavljenih virusa bi preuzeli ekran spojen s računarom pritom prikazujući poruke, fotografije, pa čak i animacije, kojima su obavještavali vlasnika čime je računar zaražen. Istovremeno bi virus uništavao računar.

Ovakvi procesi su potpuna suprotnost od današnjice kada virus želi ostati skriven i iz pozadine crpi i uništava informacije, prenosi tehnoklik.hr.