BIH

MEKTIĆ I EL ATAWI: Veoma dobra saradnja Egipta i BiH u oblasti sigurnosti

Ministar sigurnosti BiH sa ambasadorom Egipta

Fena

8.2.2016

Bosna i Hercegovina i Arapska Republika Egipat imaju veoma dobru saradnju u oblasti sigurnosti i to će biti nastavljeno i ubuduće, posebno kroz obuke policijskih službenika, razmjenu informacija i borbu protiv terorizma, konstatovano je na današnjem sastanku ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića i ambasadora Arapske Republike Egipat Yassera Sayeda Mahmouda El Atawija.

Mektić je istakao da je mjerama koje poduzimaju sigurnosne agencije u BiH smanjen broj odlazaka bh. državljana na strana ratišta i priključivanje terorističkim grupama. Osim represivnih mjera, Mektić je istakao da se nastoje ukloniti i izvori radikalizacije kroz projekte koji će se provoditi s ekspertima i organizacijama civilnog društva.

Također, ukazao je i na važan projekt regionalne borbe protiv terorizma koji zagovara Ministarstvo sigurnosti BiH, kroz stvaranje zajedničkog centra zemalja zapadnog Balkana.

Ambasador Atawi je također dao podršku ovom inicijativama, izražavajući spremnost Egipta za saradnju i zajedničko djelovanje u rješavaju svih globalnih sigurnosnih prijetnji, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.