GLOBUS

Trudeau: Kanada će 22. februara okončati zračne napade u Siriji i Iraku

Kanadski premijer izjavio

Fena

8.2.2016

Kanadski premijer Justin Trudeau, najavio je okončanje kanadskih zračnih udara u Iraku i Siriji od 22. februara.

Trudeau je obećao da će u izbornoj kampanji povući šest kanadskih borbenih aviona-lovaca, angažiranih s međunarodnom koalicijom. Kanada će utrostručiti na 210 broj svojih specijalnih snaga na sjeveru Iraka i dodijeliti ukupnu pomoć od 1,6 milijardi kanadskih dolara (jednu milijardu eura) na tri godine, saopćila je vlada.

Dva aviona za nadgledanje i još jedan za snabdijevanje koji prati kanadske F-18 nastavit će svoje misije pred zemljama saveznicama Kanade unutar međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države, rekao je Harjit Sajjan, ministar odbrane.

“Prošle jeseni smo dobili mandat od kanadskog naroda da se pokrene efikasnija i bolja politika da bi se kapitalizirala naša polja ekspertize”, rekao je premijer Justin Trudeau otkrivajući strategiju koja je "bila predmet opširnih konsultacija sa saveznicima Kanade”.

“Kanada je uvijek bila spremna da se bori kad je bilo u interesu zemlje da to učini”, rekao je on. “U ovom slučaju nas posebno interesuje da pomognemo lokalnim snagama u borbi protiv samozvane Islamske države i da se stabilizira regija”, dodao je on.

“Stanovništvo koje stalno terorizira IS nema potrebu za našom osvetom, njima treba naša pomoć”, rekao je Trudeau.

“Mi znamo da je Kanada puno jaka, puno jača od prijetnje koju predstavlja banda ubilačkih razbojnika koji teroriziraju ljude najranjivije na zemlji”.

Prema nedavnom istraživanju, 29 posto Kanađana je za nastavak kanadskih udara koji su započeti u Iraku u oktobru 2014. i proširili se na Siriju u aprilu 2015. godine, naveo je Le Figaro.