VIJESTI

SALKIĆ: U RS-u se dešava opasan proces čijih dimenzija i posljedica još nismo svjesni

Povodom povlačenja Zakona o policiji RS-a

Fena

8.2.2016

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je da „radikalizam u RS-u dobija ozbiljnu i zabrinjavajuću formu“.

U povodu odluke predsjednika RS-a Milorada Dodikam da ne potpiše ukaz o proglašenju Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u tom bh. entitetu, Salkić je kazao da MUP bh. entiteta RS „posljednjih godina provodi tiho i sistematsko etničko čišćenje svojih redova“.

-Broj Bošnjaka je drastično smanjen, a nedavno je najavljeno zapošljavanje 500 novih policajaca, što će dodatno smanjiti ukupni procenat Bošnjaka u policiji. Jučer je u Trebinju predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik najavio nabavku novog kontingenta dugih cijevi za naoružavanje policije. Bojimo se da će ovakva politika izmaći kontroli i stoga pozivamo zemlje članice PIC-a da hitno i odlučno reagiraju, naveo je Salkić, saopćeno je iz kabineta entitetskog potpredsjednika.

Nakon inicijative iz Saveza za promjene, Dodik je, ističe, danas „oborio“ Zakon o policiji, iako mu je i kao takav „davao beskrajnu moć“.

- Razlog za vraćanje Zakona na ponovno odlučivanje Dodik je našao u članu koji predviđa da u policiji treba biti uposlen broj Bošnjaka adekvatan procentu popisa iz 1991. Nažalost, posljedice etničkog čišćenja i genocida na ovakav način će biti cementirani. Niz vezanih događaja ukazuje da se u RS dešava opasan proces čijih dimenzija i posljedica još nismo svjesni- smatra Salkić.

Milorad Dodik je na pres-konferenciji u Banjoj Luci najavio ukidanje i Vijeća naroda RS, koje je, navodi Salkić, kakav-takav mehanizam kontrole donošenja diskriminirajućih zakona.

- Već duže vrijeme ukazujemo na opasni radikalizam koji generiraju vlasti, a sada moramo konstatirati da je i opozicija zauzela tvrd nacionalistički stav koji jasno govori o dugoročnom opredjeljenju srpske politike, koja želi iz svih pora društva istisnuti ne-srbe- navodi entitetski potpredsjednik.