BIH

PREDSJEDNIŠTVO SDA: Opredjeljeni smo za očuvanje koalicije s SBB-om!

U Sarajevu održana sjednica užeg rukovodstva stranke

M. Aš.

8.2.2016

U Sarajevu je održana sjednica Predsjedništva SDA na kojoj su doneseni sljedeći zaključci koje je pročitao Šemsudin Dedić, potpredsjednik stranke:

- Predsjedništvo SDA pozdravlja odluku Predsjedništva BiH da naša država sredinom ovog mjeseca preda Aplikaciju za članstvo u EU. Aplikaciju  čini kredibilnom prihvatanje Koordinacionog mehanizma koji je prilagođen Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Također, radi kredibilnosti Aplikacije neophodno je što prije objaviti rezultate Popisa stanovništva BiH 2013. godine.

- Predsjedništvo SDA je još jednom potvrdilo svoj stav o opredijeljenosti Stranke za očuvanje koalicije sa SBB-om. Očekujemo da ova koalicija  snažno nastavi sa reformskim procesima i ekonomskim oporavkom u najboljem interesu BiH i njenih građana.

- Predsjedništvo SDA zahtijeva od institucija BiH da se konačno riješi pitanje održivog modela finansiranja RTV sistema. Očekujemo da se hitno usvoji predložena izmjena zakona o produženju roka naplate na bazi postojećeg modela, te da se u tom roku definira i usvoji održivi model finansiranja javnog RTV sistema koji će osigurati nezavisnost i profesionalizam tog iznimno važnog segmenta bh.društva. Zadužen je Savjet SDA da u roku od petnaest dana pripremi adekvatne izmjene zakona kojim će biti konačno riješeno ovo pitanje.

- Predsjedništvo SDA zahtijeva da ministrica finansija u Vladi FBiH stavi van snage odluku o raspodjeli javnih prihoda do objave zvaničnih rezultata Popisa stanovništa BiH 2013. godine. Pozivamo federalnu ministricu finansija da poništi ovu odluku, jer će, u protivnom, ovlašteni predlagači podnijeti Apelaciju Ustavnom sudu kao i druge zakonom moguće mjere.

- Predsjedništvo SDA smatra da je neophodno što prije provesti reformu u zdravstvenom sektoru. U skladu sa svojom Izbornom platformom, a u interesu pacijenata i zdravstvenih radnika, SDA će podržati reforme kojim će biti osigurana racionalizacija zdravstvene zaštite i onemogućavanje istovremenog rada ljekara i u javnim i u privatnim ustanovama.

- Predsjedništvo SDA je ocijenilo sramnim zaključak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja nositeljima pravosudnih funkcija.  VSTV je na ovaj način prekoračilo svoje ovlasti i uznemirilo javnost, stoga, tražimo da stavi van snage navedeni zaključak, a pitanje ograničavanja vjerskih sloboda i zabrane nošenja vjerskih obilježja razmatra kroz parlamentarnu proceduru, javnu raspravu i eventualnu izmjenu zakona iz ove oblasti.

- Predsjedništvo SDA dalo je punu podršku radu Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije. Također, podržan je zahtjev boračkih kategorija na objedinjavanju svih zakona koji tretiraju prava boraca i članova njihovih porodica. Predsjedništvo Stranke  je podržalo aktivnosti koje provodi Federalno ministarstvo za boračka pitanja na izradi Zakona o udruženjma od posebnog društvenog značaja kojim bi se uredila ova oblast i jasno utvrdili kriteriji ko i na koji način može predstavljati borce.

- Predsjedništvo SDA osuđuje politikantsku izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika o ukidanju Vijeća naroda RS. SDA se zalaže za identična rješenja o ustavima entiteta. Također, neprihvatljivo je negiranje odredbi o nacionalnoj zastupljenosti u policiji RS po Popisu stanovništva iz 1991. godine, jer to predstavlja cementiranje etničkog čišćenja i genocida.

- Predsjedništvo SDA podržava inicijativu da se kladionice uvedu u PDV sistem, te da se pooštre kriteriji za otvaranje i kontrolu rada  kladionica, kao i da se strogo sankcionira neizmirenje obaveza.