REGION

EVO KAKO JE IZGLEDAO KAO ROBIJAŠ Ova istina o Titu bila je najveća tajna Jugoslavije!

U biografiji Broza može se pronaći podatak da je bio osuđen na 5 godina robije

Autor:(A. Vr.)

8.2.2016

O doživotnom predsjedniku SFRJ smo čuli do sada mnoge priče, ali sem podatka u biografiji da je Josip Broz Tito bio u zatvoru 1928. godine o tom periodu života omiljenog sina naših naroda i narodnosti se malo zna.

O porijeklu Josipa Broza Tita vode se mnoge teorije zavjere, a po mnogima nije bio Jugosloven, ni Hrvat, već neki strani agent. Tako se u sve ove priče umiješala i CIA koja tvrdi da je bio Poljak, ali te detalje smo koliko-toliko čuli.

Ipak u biografiji Broza može se pronaći podatak da je bio osuđen na 5 godina robije, ali o tome kako je Tito provodio vrijeme “iza brave” se malo zna.

Tito se, prema historijskim podacima do kojih je došao Telegraf u jesen 1920. godine vratio u Zagreb gdje stupa u redove Komunističke partije Jugoslavije. Iste godine partija je odlukom kralja zabranjena.

Kada 1921. ostaje bez posla zapošljava se u mlinu u mjestu Velikom Trojstvu gdje je sa svojom tadašnjom suprugom živio do kasnog proleća 1925. godine. Tu mu se rodilo troje dece.

Prvo dijete umrlo mu je u Zagrebu, a u Trojstvu su mu sahranjeni sinčić Hinko, koji je umro osam dana nakon rođenja i kćerka Zlatica, čiji se život ugasio nakon 17 meseci. Godinu dana prije nego što napušta Veliko Trojstvo, rođen je sin Žarko, koji je jedini ostao živ od četvoro njegove djece iz prvog braka.

tito-620x350

Aprila 1927. godine opet se vraća u Zagreb. Od suda u Ogulinu osuđen je na sedam mjeseci robije, uslovno na četiri mjeseca, zbog komunističke propagande. Nakon izlaska iz zatvora Tito ujedinjuje Partiju koja je bila podeljena na različit frakcije.

Kada su u junu 1928. godine organizovane demonstracije, na letku kojim se radnici pozivaju na demonstracije stajao je potpis Josipa Broza. Velika potjera policije raspisana je 20. juna 1928.

Tito je uhapšen 4. augusta 1928. godine i osuđen na pet godina robije. Početkom 1929. godine doveden je na izdržavanje kazne u Lepoglavu. Godinu dana poslije njega u Lepoglavu dolazi Moša Pijade, tada stari i iskusni komunist.

Njih dvojica su počeli zajedno raditi na organiziranju partijskih jedinica. Iz toga vremena sačuvan je i jedan od dva portreta Tita što ih je izradio Moša Pijade, koji je inače bio poznati slikar.

Početkom 1931. godine Josip Broza su iznenada premjestili u zatvor u Mariboru, koji je bio na glasu kao najgori u Jugoslaviji. Tu je izdržao kaznu ali ipak nije odmah pušten na slobodu. Odveden je u Ogulin, gdje je trebao da odleži još tri i po mjeseca, one kazne na koju je bio uslovno osuđen. Tek krajem marta 1934. izlazi iz zatvora, ali mu je određeno da mora boraviti u rodnom Kumrovcu i da iz njega ne smije nigdje otići.

Već u aprilu te godine napušta Kumrovec i odlazi u Samobor. Postao je ilegalac i prvi put se spominje ime Tito, prenosi Telegraf.