BIH

ZVIZDIĆ – AUER: BiH predaje kredibilnu aplikaciju za članstvo ovog mjeseca

Sastanak održan u Sarajevu

Autor:A. Vr.

8.2.2016

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić razgovarao je danas u Sarajevu sa šefom Odjela za Zapadni Balkan u Evropskoj službi vanjskih poslova Eduardom Auerom o  aplikaciji BiH za članstvo u EU.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je članstvo u EU strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine. Dodao je da je svima jasno da taj put nije lagan i da zahtijeva reforme. Istaknuo je da је Vijeće ministara BiH već ispunilo veliki dio ciljeva iz Reformske agende, što nas dovodi bliže ostvarenju strateških ciljeva: ubrzanju euroatlantskih integracija, te razvijanju ekonomije i vladavine prava.

Direktor Auer je rekao da je Reformska agenda stvorila pozitivnu sliku o Bosni i Hercegovini u Briselu i dodao da se očekuje i napredak u dva bitna segmenta - usvajanju mehanizma koordinacije i adaptacije SSP-a, kako bi aplikacija bila kredibilna.

Predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da Bosna i Hercegovina tokom ovog mjeseca predaje aplikaciju za članstvo i izrazio uvjerenje da će ta aplikacija biti kredibilna. Naglasio je da već naredne sedmice počinju pregovori s EU oko adaptacije SSP-a, kao i da se očekuje usvajanje efikasnog mehanizma koordinacije utemeljenog na ustavnim kompetencijama svih nivoa vlasti u BiH. 

Sastanku je prisustvovao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark, navodi se u saopćenju Vijeća ministara BiH.